O casă frumoasă, de vacanță, cu un decor ca realizat de designeri renumiți, foarte aerisită și căreia nu îi lipsește șarmul, venită tocmai din România. Așa este descrisă Soleta zeroEnergy, cea mai mică dintr-o gamă de case modulare ecologice create de Fundația Justin Capră pentru invenții și tehnologii durabile (FITS), într-un articol dat publicității de cotidianul francez Le Figaro.
Jurnaliștii francezi scriu că este vorba despre un concept ecologic inteligent, dar care este de asemenea abordabil, căci nu costă decât între 25.000 și 50.000 de euro, potrivit modelului.
Această Soleta zeroEnergy este foarte ”eco-responsabilă”, pentru că este construită exclusiv din materiale naturale de origine locală, care permit crearea unei relații între natură și interior. Pe de o parte dispune de lumină naturală, pe de alta de o izolație eficientă și o bună ventilație, scriu cei de la Le Figaro.
Suprafața casei este de 48 de metri pătrați, la care se adaugă un mezanin de 9 metri pătrați și 22 de metri pătrați de terasă.
”O mică precizare, însă: prețul afișat pe site nu include TVA. Un internaut, și potențial cumpărător al acestei case a primit un deviz din partea firmei din România: pentru construirea ei în Franța, prețul total era aproape dublu față de cel afișat”, avertizează jurnaliștii francezi.
Între timp, cei care au stat la originea creării casei ecologice nu au stat degeaba, inovând continuu şi aducând un plus noilor modele.
Un prototip complet functional, care poartă numele de Soleta ZeroEnergy One, a fost expus timp de 4 ani în Bucureşti. Acest model era cel mai mic din gama precedentă de case, model pe baza căruia s-au optimizat atât funcţional, cât şi arhitectural noile modele de case Soleta din gama PLUS, acestea completând semnificativ calităţile modelului iniţial Soleta, se precizează pe site-ul soleta.ro.
În varianta zeroEnergy, casele Soleta sunt dotate cu sisteme de producere a energiei electrice din susrse neconvenţionale (eoliene, solare, hidroenergie). Deasemenea, posedă un sistem computerizat de management energetic pentru diminuarea consumului şi reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător. Pentru energia termică necesară locuinţei, soluţia este un sistem care combină energia solară cu cea geotermală.ŞSi lemnele pot intra în discuţie!
Este o casă cu arhitectură modulară, care poate primi noi module în orice moment după construirea casei iniţiale, fără ca această operaţiune să afecteze integritatea casei deja construite.
Casa va fi gata de locuit în doar trei-patru luni de la semnarea contractului, promit cei de la Soleta.Montajul, finisarea şi predarea casei durează între 6 săptămâni şi 4 luni, depinde de modelul ales.