La 10 ani de la denominarea monedei naționale, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trage linie: tăierea celor patru zerourilor a fost bine pregătită și, în final, a fost o acțiune de succes.
"Banca Națională, conducerea Băncii Naționale a trecut mult mai ușor de criza financiară din 2008 cu leul greu decât ar fi trecut cu leul cu multe zerouri. S-a câștigat foarte mult la nivelul societății prin simplificare. În economie s-a câștigat credibilitate și încrederea într-un nou început. În 2005, România se despărțea de o lungă perioadă inflaționistă și intra pe o curbă a productivității și profitabilității", a explicat azi guvernatorul BNR la un semniar dedicat împlinirii a 10 de la denominare, conform agerpres.ro.
În opinia sa, ar trebui să tragem mai multe învăţăminte din lecţa denominării, care ne-ar fi de folos şi la adoptarea monedei euro: succesul depinde esențial de o pregătire temeinică, alegerea momentului și a contextului intern și internațional, unde intervin inspirația și înțelepciunea politică, dar și stabilirea dozajului, care este important în orice decizie.
"Pledez din nou că discuţiile legate de trecerea la euro trebuie să se menţină la o anumită complexitate, avem un deficit în complexitate, cum spune un contemporan. Lucrurile trebuie explicate pe diverse canale, dar trecerea la euro este un proces mult mai complicat", a spus Isărescu.
Cât priveşte rezultatele palpabile ale denominării, Isărescu a vorbit despre noile monede și bancnote, mai mici, mai rezistente, mai ușor de manevrat și depozitat, costurile casieriilor scăzând datorită simplificării operațiunilor.
Guvernatorul BNR a atras totodată atenţia că cea mai mare eroare ar fi ca populaţia să creadă că trecerea la euro înseamnă doar o schimbare de monedă, de trecere de la bancnote de polimer înapoi la unele de hârtie, şi că doar se schimbă la un anumit curs, "c-o fi de 4,1, 4,2 sau 4,5 lei pe euro".
Citeşte mai multe ştiri din Actualitate!