Ministrul Sănătății a demisionat

26 Mar 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Ministrul Sănătății a demisionat

Prima ”victimă” la nivel înalt a noului coronavirus în România este însuși ministrul Sănătății, Victor Costache. Acesta și-a anunțat demisia joi dimineață.

Costache este cel care a anunțat miercuri că toți bucureștenii vor fi testați pentru depistarea unei eventuale infectări cu noul coronavirus, declarație care a lăsat perplexă întreaga țară. Perplexitatea venind din mai multe surse: inexistența unui stoc considerabil de exhipamente de testare, discriminarea față de restul populației și mai ales durata în timp a acestui proces, care s-ar fi întins pe o perioadă de timp în care, în paralel, COVID-19 și-ar fi văzut de evoluție.

Nelu Tătaru devine ministru interimar al Sănătății, scrie Digi24.

Ministrul Sănătăţii a precizat miercuri, la Adevărul Live, că toţi bucureştii vor fi testaţi în perioada următoare pentru posibila infectare cu noul coronavirus.

„Săptamana viitoare sper să avem şi foarte multe teste disponibile la nivel naţional. Sunt undeva în jur de 180.000, care trebuie să ajungă până cel tarziu, la sfârşitul acestei săptămâni. Necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maximum 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional. Astăzi (miercuri, 25 martie - n.red.) am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door (din uşă în uşă n.red.).   Targetul ministerului este să existe minim un centru per judeţ, a mai spus Costache, care a precizat că în următoarele zile se va ajunge la 25 de centre la nivel naţional.   „Haideţi să fim obiectivi: Această COVID-19 este o boală nouă. Acum două luni jumătate nu ştiam nimic despre. Grupul nostru de experţi a sesizat patologia de la finele lui decembrie şi de la începutul lui ianuarii am avut primul centru atestat pentru testare. La momentul de faţă avem 19 centre în ţară şi evident, sunt şi centre cu mai multe aparate”, a mai precizat ministrul.   

UPDATE

Premierul Ludovic Orban va susţine joi, la ora 10,30, declaraţii de presă la Palatul Victoria.

Declaraţiile de presă vor fi transmise live pe platformele Facebook şi YouTube ale Guvernului. Biroul de presă al Guvernului va pune la dispoziţia presei fotografii de la declaraţii pe site-ul Guvernului şi pe pagina de Facebook. 

UPDATE

Premierul Ludovic Orban a anunțat că a luat act de demisia lui Victor Costache și că îl va propune ca ministru al Sănătății pe secretarul de stat Nelu Tătaru. Orban a precizat că Ministerul Sănătății își va crește în continuare capacitatea de a face față actualei crize.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră