Marea Britanie începe astăzi administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech.
Ea devine astfel prima țară occidentală care începe inocularea populației contra Covid-19. În prima săptămână, au anunțat autoritățile, vor fi disponibile circa 800.000 de doze. Prioritate au personalul medical, cei din centrele de îngrijire și vârstnicii peste 80 de ani.
Deși vaccinul a primit toate aprobările necesare în Marea Britanie, în Statele Unite, unde este fabricat, procesul de autorizare întârzie.
Marea Britanie începe administrarea vaccinului. Nelămuriri majore
În acest context, a uimit zilele trecute poziția CEO-ului de la Pfizer.
CEO-ul gigantului farmaceutic Pfizer, Albert Bourla, nu este sigur că vaccinul său va preveni transmiterea COVID-19 către alte persoane.
Acest anunț a apărut după aprobarea vaccinului Pfizer în Marea Britanie, în timp ce în SUA acesta este încă în curs de evaluare.
„Dacă eu însumi aș fi vaccinat, aș mai putea transmite [virusul] altor persoane?” l-a întrebat Lester Holt, de la NBC, într-un interviu de joi seara, citat de Daily Mail. Uimitorul răspuns al lui Bourla a fost: „Cred că acest lucru este ceva care nu a fost încă investigat. Nu suntem siguri despre asta, în acest moment.”
Marea Britanie este în acest moment a 7-a țară din lume după numărul de persoane infectate, cu peste 1,7 milioane de cazuri. Peste 60.000 de persoane și-au pierdut viața.
Cine este prima persoană care beneficiază de vaccin
Margaret Keenan, o femeie în vârstă de 90 de ani, este prima persoană din lume vaccinată anti-COVID în cadrul unei campanii naționale, în afara condițiilor de testare, transmite BBC.
Margaret Keenan a primit vaccinul Pfizer/BioNtech. Ea locuiește în Coventry, dar este originară din Eniniskillen, Irlanda de Nord, și a fost vaccinată de către asistenta medicală May Parsons la Spitalul Universitar al orașului, la 6.31 dimineața.
Ea a spus că a fi prima persoană vaccinată este „un privilegiu” și cel mai bun cadou de naștere pe care l-ar putea dori, deoarece ar însemna că ar putea petrece timp cu familia și prietenii de Anul Nou, după ce a fost singură în cea mai mare parte a anului.
Margaret Keenan i-a sfătuit și pe ceilalți să se vaccineze: „Dacă eu pot la 90 de ani, și voi puteți.”
În Franța pregătirile sunt în toi
Medicul Alain Fischer, numit de guvernul francez să conducă strategia de vaccinare, consideră că transparența este cheia încrederii.
Pediatrul în vârstă de 71 de ani, consilier al guvernului privind vaccinarea, va fi în centrul campaniei fără precedent care ar trebui să înceapă în ianuarie, în casele de bătrâni, cu cei 1,5 milioane de rezidenți și personal cu risc.
Comitetul pentru vaccinuri își va continua activitatea de discuții cu producătorii, de colectare de informații și evaluare științifică.
Baza rămâne o analiză corectă, axată pe incertitudini și cunoștințe dobândite. Acestea vor evolua de la o săptămână la alta în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, siguranța lor, capacitatea lor de a proteja persoanele în vârstă, durata protecției… Acest lucru va face posibilă consilierea mai bună a factorilor de decizie pentru a pune la punct strategia vaccinării. Înalta Autoritate pentru Sănătate [HAS] a stabilit o schemă; aceasta va evolua.