Dragnea: Nu vom organiza mitinguri. Parchetul să afle cine a plătit violenţele de azi noapte. Iohannis, autorul moral

02 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
 Dragnea: Nu vom organiza mitinguri. Parchetul să afle cine a plătit violenţele de azi noapte. Iohannis, autorul moral

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat joi, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că preşedintele Klaus Iohannis este autorul moral al violenţelor de aseară din Piaţa Victoriei şi a cerut Parchetului şi Ministerului de Interne să afle cine a gândit, organizat şi plătit aceste acţiuni violente. El a anunţat că PSD nu va organiza nici un miting de susţinere. Prezent la conferinţa de presă, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că nu va retrage ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

"Nu ştiu în mintea bolnavă a cui s-a născut acest plan.(...) Vreau să felicit ministrul de Interne şi Jandarmeria şi celelalte structuri ale MAI care au acţionat exemplar.
Am înţeles că azi au fost certaţi de preşedinte, autorul moral al violenţelor de azi noapte. Poate au fost certaţi ca să fie intimidaţi.Îi incurajez să nu se lase intimidaţi nici măcar de caracterizările preşedintelui Iohannis.(...) Nu e admisibil ca preşedintele să critice forţele de ordine care au încercat să preîntâmpine nişte acţiuni despre care cred că au fost şi finanţate", a spus Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că Guvernul şi coaliţia PSD-ALDE care îl susţine sunt în continuare determinate să exercite puterea executivă şi legislativă în baza votului acordat de cetăţeni. "Considerăm că orice încercare de subminare a activităţii guvernului e o tentativă de destabilizare a ordinii de drept", a avertizat Dragnea.

El a mai spus că nu este de acord cu organizarea unor contramanifestaţii sau mitinguri de susţinere a PSD. "Nu am de gând să accept sau să dau posibilitatea colegilor noştri să organizeze vreun miting, să scoată în stradă 1 milion de oameni. Ar fi un război între români şi eu nu accept asta", a precizat Dragnea.

În schimb, el a spus că a cerut declanşarea unei campanii de strângere de semnături a celor care îi susţin, în speranţa că nu vor mai fi violenţe în zilele următoare şi pentru a nu escalada acest conflict. 

Liderul PSD a negat că partidul ar pregăti comasarea DNA şi DIICOT. "Niciodată PSD nu a venit cu această propunere, nici nu avem în plan nici acum, nici mai târziu.
Mie mi s-ar părea o prostie ca două instituţii care funcţionează bine să fie comasate", a precizat Dragnea.

El a respins şi informaţiile privind planul guvernului şi al PSD de a pune mâna pe justiţie, cu schimbarea procurorului general, a şefului DNA şi modificarea legislaţiei.
"Oameni buni, nu am nimic împotriva celor care protestează. Dorinţa mea e să fim informaţi. Această maşinărie de manipulare şi dezinformare, care nici măcar nu ştiu dacă îşi are toate originile la noi în ţară, nu ne poate duce la lucruri bune", a spus Dragnea.

"Ordonanţa nu oprește procesul în care sunt implicat"

Liderul PSD a mai spus că ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale nu opreşte procesul în care este implicat. Ordonanța care a fost dată pentru anumiți lideri politici, pentru o gașcă de politicieni, cum spunea președintele Iohannis — spun cu toată sinceritatea și responsabilitatea — după ce ieri, fiind deja publică ordonanța, am stat împreună cu avocații mei și am confirmarea a ceea ce bănuiam: această ordonanță nu oprește procesul în care eu sunt implicat, dintr-un motiv foarte simplu. Pe baza unei mărturii sută la sută mincinoasă, obținută prin presiune de la o doamnă deja condamnată pentru luare de mită, declarație contrazisă de alți martori, eu sunt acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual. Falsul intelectual rămâne. Eu nu aștept și nu cer clemență de la nimeni, nici de la Guvern, Parlament, nici de la șeful statului", spus Dragnea.

În acest context, liderul PSD a spus că miercuri seară s-a întâlnit cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, la solicitarea acestuia, cu care a stat de vorbă două ore. Întrebat ce a discutat cu ambasadorul american, Dragnea a spus că tot ce a spus presei i-a spus şi diplomatului, dar şi despre vizita la Washington, dorinţa actualei guvernări de a susţine relaţia cu SUA, menţinerea parteneriatului strategic şi dorinţa de a-l duce la un nou nivel. 

Conform liderului PSD, întâlnirea era programată joia trecută, dar pentru că  Dragnea a lucrat la buget, a convenit cu ambasadorul SUA să o reprogrameze pentru miercuri.

"A fost o discuţie cu ambasadorul destul de aşezată, corectă, destul de bună", a conchis Dragnea, precizând că nu poate să spună dacă Hans Klemm şi-a schimbat opiniile anterioare despre ordonanţa de modificare a codurilor penale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră