Legea Salarizării ar putea ajunge la Curtea Constituţională. Asociația Procurorilor cere preşedintelui Klaus Iohannis şi Avocatului Poporului...

08 Iun 2017 | scris de Jeanina Nastase
Legea Salarizării ar putea ajunge la Curtea Constituţională. Asociația Procurorilor cere preşedintelui Klaus Iohannis şi Avocatului Poporului...

Legea salarizării ar putea ajunge la Curtea Constituțională. Asociația Procurorilor cere preşedintelui Klaus Iohannis şi Avocatului Poporului să conteste forma aprobată de Parlament a legii salarizării unitare.

Asociația Procurorilor din România a sesizat președintele României, Înalta Curte de Casație și Justiție și Avocatul Poporului în vederea exercitării de către aceștia a atribuțiilor de sesizare a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea legilor înainte de promulgarea acestora, referitor la Legea - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Asociația Procurorilor din România consideră că este încălcat principiul constituțional al legalității în fața legii, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferență de statut financiar între procurori și judecători, subiecți constituționali cu statut identic”, arată Asociația Procurorilor din România într-un comunicat de presă.

Adoptarea legii în forma sa actuală poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său, spun peocurorii. „Ținem să subliniem că, prin deciziile sale, Curtea Constituțională a reținut că principiul egalității de drepturi se traduce prin reglementarea și aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecților de drept aflați în situații juridice similare. Prin adoptarea legii în forma actuală se încalcă principiile stabile de normele constituționale, ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”, se mai precizează în comunicat.

Conform legii votate ieri de deputați, judecătorii vor avea salarii mai mari decât procurorii. Diferența pornește de la aproximativ 300 de lei, pentru cei cu vechime mai mică de trei ani, și ajunge până aproape de 1.000 de lei, în cazul celor cu cel mai înalt grad și vechime de peste 20 de ani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră