Camelia Smicală fost condamnată la șase luni de arest, după ce a fost dată în judecată de statul finlandez pentru defăimarea autorităţilor, respectiv a executorilor judecătoreşti care au intervenit în forţă, în urmă cu doi ani, pentru a-i prelua copiii.
Camelia Smicală s-a stabilit în urmă cu 12 ani în Finlanda, după ce s-a căsătorit cu un cetățean finlandez. În primăvara anului 2015 autoritățile finlandeze i-au luat copiii, după ce fostul său soț a acuzat-o că intenționează să fugă cu cei mici în România.
"Mi s-a luat custodia. I s-a dat custodie totală fostului meu soț, fără proces, fără să fiu ascultată, fără să fiu măcar anunțată. Fostul meu soț nu a avut nicio relație cu copiii în timpul căsătoriei, nu a avut niciodată grijă de ei!", a spus Camelia Smicală, medic anestezist.
Din cauza faptului că fostul său soț nu avea venituri, cei doi copii, o fată și un băiat, au fost luați în custodie de stat și internați în centre de plasament diferite.
Mama își poate vizita copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate, discuțiile fiind supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale. "Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două", a declarat românca.
Cameliei Smicală acuză statul finlandez că a încălcat deopotrivă convențiile privind drepturile omului, cât și drepturile copiilor, situația sa fiind discutată în Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților.
"Când a ajuns în Finlanda nu muncea, nu ştia limba finlandeză, ulterior a avut abuzuri din partea soţului, a divorţat. Încălcările: doamnei Smicălă nu i s-a oferit un traducător aşa cum se face în orice ţară a Uniunii Europene, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu aşa cum prevede legislaţia finlandeză", explicat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Diaspora.
"A fost nevoită să înveţe limba, a învăţat, s-a angajat ca medic anestezist, are acum resurse să-şi întreţină familia, motivul pe care îl invocă aum în instanţa pentru a-şi recupera copiii", a spus președintele Comisiei pentru Diaspora.
Camelia Smicală spune executorii judecătorești finlandezi care au mers la domiciliul ei ca să îi ia copiii au fost deosebit de violenți și i-au provocat fracturi costale.
Eforturile mamei privind reîncredințarea minorilor au rămas fără rezultat, autoritățile finlandeze refuzând atât solicitările mamei privind reîncredințarea copiilor (deși aceasta dovedește faptul că îndeplinește condițiile morale, materiale și locative adecvate creșterii și îngrijirii copiilor), cât și solicitările copiilor în acest sens, aceștia fiind pedepsiți în centru pentru că își manifestă dorul față de mamă și sora mai mare, astfel cum reiese din informațiile furnizate de mass-media.
Bunicii materni din România doresc repatrierea celor doi nepoți la domiciliul acestora, motivat de faptul că și-au vizitat anual nepoții în Finlanda, stabilind relații psiho-afective adecvate cu aceștia. În familie, copiii au învățat și vorbesc limba română, pentru a putea comunica cu rudele pe linie maternă și pentru a stabili relații de familie cu aceștia.
Bunicii materni sunt absolvenți ai facultății de medicină, actualmente pensionari, cu o stare de sănătate bună, prezentând garanții morale și financiar-locative adecvate, după cum rezultă din concluziile raportului întocmit de către DGASPC Neamț și înaintat Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a trimis o scrisoare-apel omologului său finlandez,Tuomas Kurttila, în care solicită sprijin pentru reintegrarea copiilor la domiciliul mamei sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru repatrierea de urgență a celor doi minori.