Laszlo Tokes: ''Este jignitor că România şi-a pus Ziua Naţională la data de 1 Decembrie" (VIDEO)

08 Dec 2016 | scris de Cristi Semeghin
Laszlo Tokes: ''Este jignitor că România şi-a pus Ziua Naţională la data de 1 Decembrie

Poate n-ar fi trebuit băgați în seamă niciunul dintre ei, dar e bine de știut până la urmă ca europenismul maghiar nu e altceva decât o ipocrizie...

''Este jignitor că România şi-a pus Ziua Naţională la data de 1 Decembrie, care este o dată jalnică pentru maghiarii din România. Aceasta ar însemna că noi suntem cetăţeni de gradul doi ai României. Este de la sine înţeles că ar fi trebuit să se găsească o dată care poate fi sărbătorită laolaltă de maghiari şi români. (...) Altă dată? E o întrebare bună. Ar putea fi o dată a Revoluţiei. Nu-i datoria mea să le dau sfaturi fraţilor români. Dar oricum, şi dacă nu este jignitor, nu pot împărtăşi această sărbătoare. Este o problemă de conştiinţă pentru toţi ungurii. Este jalnică pentru că am piedut Transilvania şi am devenit minoritari şi asupriţi. De ce nu spune Marko Bela sau Kelemen Hunor că în ultimii 25 de ani au dispărut 500.000 de maghiari din Transilvania? Se laudă doar cu succesele lor'', a declarat Tokes, într-un interviu video.

De asemenea, Laszlo Tokes a declarat că relaţiile româno-maghiare au nevoie de un dialog reprezentativ la scară naţională, pentru a clarifica şi rezolva toate problemele printr-o voinţă comună.

'În spiritul Timişoarei, ţin să vă spun că este jalnică această evoluţie în privinţa relaţiilor româno-maghiare. Nu aşa am pornit cu 27 de ani înainte. Cu deteriorarea acestor relaţii este responsabil în primul rând politicul românesc, dar atât timp cât UDMR-ul face parte din clasa politică românească şi de multe ori se poartă ca un partid românesc în limba de predare maghiară, şi UDMR-ul este responsabil pentru deteriorarea acestor relaţii. UDMR-ul vrea să facă politică pe placul politicienilor româneşti, postcomunişti şi naţionalişti româneşti, dar aceasta este neputinţă. Trebuie să jucăm cu cărţi deschise, să ne exprimăm poziţia noastră fără ascunzişuri şi să ajungem la un dialog reprezentativ pe scară naţională în cadrul căruia am putea clarifica toate problemele privind relaţiile româno-maghiare şi să găsim cu voinţă comună o soluţie la relaţiile româno-maghiare. Istoria, din păcate, poate fi folosită la deteriorarea acestor relaţii şi se şi foloseşte'', a declarat Tokes.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră