Klaus Iohannis: Nu voi mai prelungi starea de urgență. 14 mai va fi ultima zi, dar rămânem în stare de alertă

04 Mai 2020 | scris de A.V.
Klaus Iohannis: Nu voi mai prelungi starea de urgență. 14 mai va fi ultima zi, dar rămânem în stare de alertă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, într-o declarație de presă la Palatul Cotorceni, că nu va prelungi starea de urgență după data de 14 mai, urmând ca din 15 mai în România să fie instituită starea de alertă. El a spus că va rămâne în vigoare condițiile speciale de distanțare.

”După 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității. Dar e bine să nu exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem”, a precizat șeful statului.

”Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire personală – coafură, frizerie. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate se vor deschide în condiții speciale de distanțare socială. Măștile vor obligatorii în spații publice închise, în mijloace de transport în comun. Relaxarea nu se va aplica în localitățile aflate în carantină”, a mai anunțat președintele.

Declarația președintelui Klaus Iohannis: 

„Am finalizat întâlnirea pe care am avut-o cu premierul și mai mulți miniștrii, am analizat situația în care ne aflăm. O să încep cu ceva legat de zilele care au trecut. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine. Sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat la apelul autorităților și chiar dacă a fost 1 mai nu am avut încălcări semnificative ale regulilor. 

Am analizat mai multe chestiuni și unele dintre deciziile pe care le-am luat sunt de interes.

În primul rând starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Și în acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă. 

Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii. 

Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut. Nu a trecut, din păcate. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv. 

Însă, trebuie să mergem mai departe și asta se concretizează în starea de urgență. 

Câteva lucruri se schimbă. După 15 mai ne putem mișca în interorul localității unde avem treabă. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare. 

Relaxarea se va face pas cu pas și fiecare pas va dura 2 săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni la începutul lunii iunie.

Din 15 mai vom vea la dispoziție saloanele de îngrijire personală. De asemenea se vor redeschide cabinetele stomatologice și muzeele. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră