Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber (ex-ALDE), îi cere oficial președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, iar Parlamentului să o aprobe, se arată într-un comunicat de presă.
"Avocatul Poporului, în calitate de garant constituţional al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acţiunea de combatere a răspândirii virusului COVID-19, solicită preşedintelui României să declare starea de urgenţă, iar Parlamentului României să o încuviinţeze, în conformitate cu art. 93 alin. (1) şi (2) din Constituţia României", se arată în document.
Avocatul Poporului precizează că nu pune "în discuţie oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple aşa cum prevede Legea fundamentală în cazul situaţiilor excepţionale".
"Acestea sunt exigenţele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi şi libertăţi nu poate fi făcută decât în condiţiile art. 53 din Constituţia României. România are legislaţie în materie, respectiv OUG nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai", mai arată sursa citată.
Starea de urgenţă a fost declarată în mai multe zone ale lumii. Ungaria, de exemplu, a declarat stare de urgenţă de miercuri.
Ungaria a declarat stare de urgenţă pentru a aplica măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului şi a interzis accesul persoanelor venite din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran, cu excepţia cetăţenilor ungari, care însă vor trebui să rămână două săptămâni în izolare la domiciliu.
Măsura închiderii graniţelor pentru călătorii veniţi din aceste ţări cele mai afectate de epidemia de coronavirus va intra în vigoare imediat, a precizat la o conferinţă de presă Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
Pentru aplicarea acestei măsuri se vor reintroduce controalele la frontierele Schengen cu Austria şi Slovenia.
De asemenea, toate cursele aeriene şi celelalte mijloace din transport venite din cele patru ţări menţionate vor fi suspendate începând de miercuri la miezul nopţii.
Alte măsuri luate de guvernul ungar pentru a preveni răspândirea coronavirusului includ interzicerea evenimentelor cu mai multe de 100 de persoane în spaţii închise şi cu mai mult de 500 de persoane în spaţii deschise. Şcolile rămân deocamdată deschise.
Restricţiile rămân în vigoare până la noi ordine, a mai precizat oficialul ungar, adăugând că guvernul de la Budapesta se aşteaptă ca epidemia să dureze mai degrabă luni decât săptămâni.
Până în prezent 49 cazuri de infectare cu Covid-19 au fost confirmate în România.