Peste 6.000 de pompieri cu 1.100 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților, pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative ce pot apărea în urma avertizărilor de Cod Portocaliu și Galben, informează un comunicat de presă al IGSU.
Pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din zonele posibil a fi afectate, la nivelul județelor vizate s-a dispus monitorizarea situației și adoptarea măsurilor pentru prevenirea și gestionarea producerii unor eventuale situații de urgență. Totodată, echipe mixte formate din pompieri, reprezentanți ai autorităților locale și pentru îmbunătățiri funciare, vor executa misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare și a evoluției debitelor și nivelurilor cursurilor de apă.
În funcție de evoluția situației, inspectoratele pentru situații de urgență județene vor activa grupele operative și vor asigura rezerva de personal necesară intervenției, inclusiv prin dislocarea imediată în zonele de risc, a unor detașamente de pompieri care să participe la limitarea și înlăturarea eventualelor efecte negative, evacuarea populației, animalelor și bunurilor aflate în pericol.
Evoluția efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național din cadrul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea forțelor și tehnicii de intervenție la inundații de la alte inspectorate care nu se află sub incidența avertizărilor de vreme rea, mai precizează comunicatul menționat.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, pentru perioada 9 martie — 18 martie, avertizări de Cod Portocaliu și Galben, fiind preconizate creșteri de niveluri și debite cu depășirea cotelor de apărare, pe sectorul românesc al Dunării.
De asemenea, din această noapte și până vineri, 11 martie a.c., la ora 12.00, se vor afla sub COD GALBEN de inundații mai multe sectoare de pe unele râuri din județele Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Timiș, Hunedoara și Vâlcea. În toate aceste zone pot se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri.