"Solicitanţii de azil sunt disperaţi. Refugiaţilor legitimi trebuie să li se acorde o şansă rezonabilă de a ajunge în destinaţiile dorite din Europa. Liderii europeni trebuie să îmbrăţişeze ideea că, pentru a se adresa eficient crizei refugiaţilor, trebuie să crească volumul de fonduri alocate, în loc să strângă în fiecare an bani cu ţârâita.
Cheltuirea unor sume de bani mai mari încă de la început ar permite Uniunii să răspundă în mod efectiv la unele dintre cele mai periculoase consecinţe ale crizei refugiaţilor", consideră miliardarul american.
În 2015, mânaţi din spate de ororile războaielor din Siria, Irak, Afganistan şi ţările din nordul Africii, peste 1 milion de imigranţi au traversat apele Mediteranei sau ale Mării Egee pentru a intra în Europa.
Potrivit lui Soros, Europa nu ar trebui să primească decât între 300.000 şi 500.000 de refugiaţi anual, iar oficialii de la Bruxelles ar trebui să aprobe alocarea a 30 de milioane de euro anual pentru integrarea acestora în ţările adoptive.
"30 de miliarde sună ca o suma enormă, dar nu este, odată ce o priveşti din perspectiva corectă. Eşecul în a asigura banii necesari pentru primirea refugiaţilor ar putea costa Uniunea mult mai mult. Există un pericol real că această criză a refugiaţilor să pună în pericol existenţa spaţiului Schengen”, avertizează investitorul.
Un răspuns urgent la criza ce ameninţă coeziunea blocului continental îl pot da chiar fondurile aflate la dispoziţia Mecanismului Financiar de Stabilitate, în valoare de 60 de miliarde de euro. Banii ar putea fi folosiţi pentru a emite bonduri europene cu dobândă redusă, susţine miliardarul.
"De-a lungul timpului, guvernele au emis bonduri pentru a răspunde stărilor de urgenţă. Acesta este cazul şi în Europa de astăzi. Când au de gând să-şi folosească ratingul triplu A dat Europei, dacă nu într-un moment când Uniunea se află în pericol de moarte?", conchide George Soros.