După ce Curtea de Apel Alba a decis, în contextul judecării contestaţiei depuse de fostul secretar al Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara că abuzul în funcţie a fost dezincriminat, Curtea de Apel Cluj a dat, ieri, o hotărâre similară.
Curtea de Apel Cluj i-a achitat luni pentru faptele de abuz în serviciu pe Gabriel Ruga, fost director general al filialei ELECTRICA TRANSILVANIA NORD şi pe Constantin Stoica, fost director la SISEE TRANSILVANIA NORD după ce instanţa Tribunalului Cluj i-a condamnat la pedepse cu închisoarea, conform ziarului Făclia de Cluj.
Pe portalul Curţii de Apel Cluj a fost postată ieri soluţia instanţei:
"În baza art 396 alin 5 rap la art. 16 alin 1 lit b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Ruga Gabriel- pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzut de art 248 din Codul penal din 1969, art 2481 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art 41 alin 2 din Codul penal şi art 5 Cpen B".
Articolul invocat de instanţă, 16 aliniatul 1 litera b teza I Cod procedură penală prevede achitarea inculpatului deoarece "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege".
În acelaşi dosar a fost achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE Transilvania Nord, iar omul de afaceri Vasile Croitoru a fost găsit nevinovat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
De ce sunt acuzaţi
Foştii şefi din cadrul ELECTRICA TRANSILVANIA NORD au fost trimişi în judecată, în 2009, de DNA Cluj pentru că în perioada 2002-2004 au cumpărat fără licitaţie produse electrice contrafăcute.
Gabriel Michael Ruga, director general la filiala în perioada 2000-2006, a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.
Omul de afaceri Vasile Croitoru a fost judecat pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, spălare de bani şi concurenţă neloială.
Constantin Stoica, director la SISEE TRANSILVANIA NORD în perioada 2002-2005, a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD, a fost deferit instanţei pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.
În acelaşi dosar au mai fost deferite instanţei alte cinci persoane, fiind acuzate de corupţie şi spălare de bani.