Festivalul de Teatru Ștefan Iordache. Regal actoricesc cu Florin Piersic Jr. și Marius Bodochi în piesa ”Tzuki și Tati”

22 Mai 2023 | scris de Paul Rogojinaru
Festivalul de Teatru Ștefan Iordache. Regal actoricesc cu Florin Piersic Jr. și Marius Bodochi în piesa ”Tzuki și Tati”

Aseară, la Teatrul Național din Caracal, a bătut gongul și s-a tras cortina, marcând începutul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului de Teatru Ștefan Iordache, festival închinat memoriei marelui și îndrăgitului actor Florian Pittiș. Pentru mulți dintre locuitorii urbei, această a XIII-a ediție implică și prezența constantă la tot atâtea astfel de manifestări culturale desfășurate anual aici. Căci, la Caracal, sunt iubitori ai acestei sublime arte care s-au maturizat ori au înaintat în vârstă nelipsiți fiind de la acest festival. Și ce frumos ar fi ca oamenii să-și poată măsura existența în festivaluri (câți ani ai?, păi, 22 de festivaluri), festivaluri ale spiritului, ale culturii, căci un popor care nu se ridică la cultură, iese lesne de pe scena istoriei!

Pentru această bucurie a spiritului dăruită caracalenilor și-au dat mâna întru organizare Consiliul Județean Olt, Primăria Municipiului Caracal, Consiliul Local al Municipiului Caracal, Asociația Culturală Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost, împreună cu partenerul media Gândul și sponsorii: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Patchoului Concept Store, Affiche Digital Printing, cu largul concurs al actorilor teatrelor bucureștene și din țară, la inițiativa și prin demersurile făcutre de câțiva oameni implicați în acest proiect cultural: Marius Tucă, Marina Constantinescu și actualul primar al Caracalului, Ion Doldurea.

Festivalul a debutat cu o comedie ușoară, lejeră, ”de duminică”, piesa ”Tzuki și Tati” de Florin Piersic Jr. (regia Florin Piersic Jr.) jucată la Teatrul Dramaturgilor Români. Decorul e simplu: o bancă banală, ”comunitară”, pe care o găsim oriunde în parcuri sau pe alei. Timp de 1 oră și 10 min. banca este ”ocupată”, însuflețită și nimbată de talentul a doi grei ai scenei românești, Florin Piersic Jr. și Marius Bodochi, care își dau măsura telentului într-un regal actoricesc de zile mari. 

Replicile savuroase, desprinse dintr-o poveste curioasă ce implică cele două personaje aflate în fața unei situații neobișnuite, au făcut ca sala să vibreze continuu, spectatorii amuzându-se destins și aplaudând adeseori, fermecați de naturalețea jocului celor doi reputați actori. Focusat pe grija specială pe care o acordă detaliilor subliniate în textele sale, concentrat pe mărunțișurile vieții trăite la nivel micro, de individ, Florin Piersic Jr. aduce în fața publicului situații minimaliste trăite la maximă intgensitate, așa cum au fost puse în scenă și în alte piese ale sale jucate în edițiile trecute ale festivalului: Freak Show Vol ! și Freak Show Vol 2. 

Piesa prinde, spectatorii se bucură, iar, la final, actorii sunt răsplătiți cu aplauze și ovații, intrând de mai multe ori la bis. Cum soarele abia apusese, mulți dintre cei prezenți la spectacol nu s-au grăbit să ajungă acasă, ci au rămas să mai discute despre piesa abia văzută ori s-au îndreptat agale spre parcurile (să se așeze, evident, pe o bancă!) ori strazile orașului încheind o seară reușită de duminică. A început festivalul! Veniți la teatru, oameni buni!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră