Elon Musk își concediază avocatul de la Twitter sub acuzația că a blocat probe în cazul laptopului lui Hunter Biden și al implacației Rusiei în alegerile din SUA

07 Dec 2021
Elon Musk își concediază avocatul de la Twitter sub acuzația că a blocat probe în cazul laptopului lui Hunter Biden și al implacației Rusiei în alegerile din SUA

Elon Musk a declarat că fostul consilier general adjunct al Twitter, James Baker, a fost concediat din companie marți, după dezvăluiri despre rolul său în gestionarea de către platformă a poveștii despre laptopul lui Hunter Biden, anunță Fox News.

Jurnalistul Matt Taibbi a publicat în weekend comunicări interne care au avut loc între cei mai buni oameni de la Twitter în octombrie 2020 despre cum să se ocupe de publicarea de materiale de către New York Post pe laptopul lui Hunter Biden.

Baker a fost implicat în discuții despre subiectul laptopului lui Hunter Biden și posibilitatea de a se încadrează în politica Twitter privind „materialele piratate”.

„Sustin concluzia că avem nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă materialele au fost piratate”, a scris Baker într-un șir lung de e-mail-uri. „În această etapă, totuși, este rezonabil să presupunem că acestea ar fi putut fi piratate și că în acest moment se impune precauție”.

Baker răspundea unui director de Twitter care se întreba dacă ar putea „pretinde cu adevărat” că povestea laptopului face „parte din politică”.

Înainte de a se alătura Twitter, Baker a lucrat ca și consilier general la FBI, unde a fost o figură cheie în ancheta Biroului cu privire la presupusa intervenție a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Avocatul Michael Sussmann s-a întâlnit cu Baker în 2016 și a prezentat „pretinse date și alte materiale considerate ca probă” care ar demonstra un canal de comunicare secret” între Organizația Trump și Alfa Bank, care are sediul în Rusia.

Sussmann a fost acuzat că i-a spus lui Baker că nu lucra „pentru niciun client”, dar mai târziu a facturat campaniei lui Hillary Clinton pentru această operațiune. Sussmann a fost achitat la începutul acestui an pentru o acuzație mai veche cu privire la o declarație falsă de la FBI.

Baker a fost, de asemenea, implicat personal în cererea de mandat FISA pentru a-l supraveghea pe Carter Page, care lucra ca asistent la campania din 2016 a fostului președinte Donald Trump. Cererea s-a bazat în mare măsură pe „dosarul Trump” discreditat. Baker a recunoscut mai târziu că rolul său în acțiunea FISA a fost neobișnuit.

Taibbi a declarat marți că el și un alt jurnalist, Bari Weiss, au de-a face cu „obstacole în calea noilor dezvăluiri” atunci când Weiss a descoperit că Baker era responsabil pentru eliberarea dosarelor în weekend.

„Vestea că Baker a analizat „fișierele Twitter” i-a surprins, cel puțin spus, pe toți cei implicați”, a scris Taibbi pe Twitter.

Must a postat pe Twitter mai târziu, marți, că explicația lui Baker pentru implicarea sa în aceste proceduri a fost una „neconvingătoare”.

Reprezentantul James Comer, a declarat luni pentru „Fox & Friends First” că actualul Comitetul de Supraveghere al Camerei îl va chema probabil pe Baker și alți directori Twitter pentru a depune mărturie despre modul în care au tratat povestea laptopului lui Hunter Biden.

„Baker și [fostul director al Twitter] Vijaya Gadde sunt probabil cei doi angajați cu cel mai înalt nivel din compania Twitter de care vrem să auzim întreaga mărturie”, a spus Comer. „Sfatul meu pentru ei este, înainte de a veni în fața Comitetului de Supraveghere în ianuarie sau februarie sau cât de repede îi putem aduce în fața comitetului de supraveghere, este că trebuie să caute foarte mult pentru a încerca să găsească dovezi cu privire la motivul pentru care au suprimat această poveste."

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră