Jurnalişti din 146 de ţări condamnă preluarea Twitter de către Elon Musk: "e o amenințare la adresa libertății presei"

28 Apr 2022
Jurnalişti din 146 de ţări condamnă preluarea Twitter de către Elon Musk: "e o amenințare la adresa libertății presei"

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ), cea mai mare organizaţie profesională din lume, care reprezintă 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări, condamnă preluarea Twitter de către miliardarul libertar Elon Musk. FIJ este îngrijorată de o posibilă amenințare la adresa viitorului libertății presei, scrie Europe1

Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) condamnă preluarea Twitter de către Elon Musk vazând în această preluare o amenințare la adresa pluralismului și a libertății presei.  Cel mai bogat om din lume a oferit 44 de miliarde de dolari pentru a cumpăra această rețea de socializare și a obținut undă verde de la Consiliul de Administrație al Twitter.

Federația Internațională a Jurnaliștilor este cea mai mare organizație globală a profesiei si reprezintă 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări.

Amenințări la adresa libertății presei
Această federație regretă că Twitter, care are astăzi 400 de milioane de utilizatori în întreaga lume, va fi în curând deținut de o singură persoană, în loc de mai mulți acționari. Concret, deciziile lui Elon Musk ar putea amenința libertatea presei, potrivit FIJ. Într-o declarație publicată miercuri, Federația este îngrijorată de faptul că Elon Musk cere un control mai mare de autentificare al utilizatorilor Twitter.

În urma preluării, Musk, auto-intitulat „absolutist al libertății de exprimare” a anunțat planuri de a „face algoritmii open source, de a învinge roboții de spam și de a autentifica toți oamenii”, scrie comunicatul

Potrivit acestei organizații, lipsa anonimatului ar periclita grav protecția multor jurnaliști și surse din întreaga lume.

"Federațiile avertizează că anunțul lui Musk de a „autentifica toți oamenii” ar provoca serios protecția celor ale căror opinii sau identități nu se aliniază cu cei de la putere, printre care, mulți jurnaliști și surse din întreaga lume care îi trag la răspundere pe cei puternici."

Un alt punct de îngrijorare: dorința lui Elon Musk de a vedea mai puțină moderare și reglementare pe Twitter. FIJ consideră că acest lucru ar putea crește dezinformarea și ar putea amenința jurnalismul de calitate.

"În plus, federațiile se tem că permiterea unui discurs nereglementat pe Twitter fără moderare va crește dezinformarea și va amenința jurnalismul de calitate.

 „Twitter este o extensie a birourilor jurnaliştilor. Aici jurnaliştii îşi promovează munca, îşi exprimă idei sau găsesc surse de informare. Acest spațiu trebuie moderat corespunzător, cu respectarea libertății de exprimare. Este un echilibru fin la care orice proprietar de Twitter trebuie să-i acorde atenție. Suntem îngrijorați de faptul că planurile lui Elon Musk pentru Twitter merg într-o direcție greșită, exacerbând oportunitățile de a ataca jurnaliştii și ameninţă anonimatul utilizatorilor”. a declarat secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger

Alte stiri din Externe

Ultima oră