DSU: Ghidul sărbătorilor pascale 2020

18 Apr 2020 | scris de A.A.
DSU: Ghidul sărbătorilor pascale 2020

Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat pe platforma națională de pregătire a populației fiipregatit.ro o serie de răspunsuri la întrebările ridicate de populație în perioada sărbătorilor pascale. Oamenii sunt sfătuiți să petreacă Paștele în mod responsabil, să evite deplasările la rude și sunt avertizați că ieșirile la picnic sunt interzise.

Cum să petreci sărbătorile de paște în mod responsabil?

  • Asigură-ți cele necesare în timpul sărbătorilor pascale și efectuează cumpărăturile în siguranță, precum am descris mai sus.
  • Petrece zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiești în mod obișnuit.
  • Evită deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu tine, fie că locuiesc în alt oraș/comună. 
  • Nu face vizite și nu primi musafiri în perioada sărbătorilor pascale, chiar dacă în alți ani obișnuiai să faci acest lucru.
  • Ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în apropierea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.
  • Sunt interzise ieșirile pentru picnicuri/grătare în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

Întrebări frecvente despre slujbele religioase și tradițiile de Paște

Toate măsurile adoptate în această perioadă sunt doar pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces – dacă sunteți asimptomatic, dar totuși infectat, îi puteți infecta fără să știți.

  • Pot participa la slujba de Înviere la biserică?
    Nu. Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise pe canalele TV și pe Internet.
    Vezi recomandările Patriarhiei Române
  • Pot să ascult slujba din stradă sau din mașina proprie în fața bisericii?
    Nu. Ascultarea slujbei nu este motiv justificat pentru deplasarea în afara locuinței pe baza declarației pe propria răspundere, iar adunarea în stradă a mai multor persoane crește riscul infectării și este o încălcare a prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.
  • Pot merge să iau pâine binecuvântată (Paști) și Sfânta Lumină de la biserică?
    Nu. Acestea vor fi distribuite, la solicitare, la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, după cum urmează:
    – Pâinea binecuvântată (Paști) va fi distribuită vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00.
    – Sfânta Lumină va fi distribuită sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
  • Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?
    Nu. Acest lucru este permis doar în cazul slujbelor de înmormântare/cununie/botez cu un număr redus de persoane (maximum 8), situații reglementate prin ordonanțele militare. Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
  • Pot să îmi vizitez părinții/prietenii și să iau masa cu ei de Paște?
    Nu este permisă deplasarea pentru vizitele făcute fără motive justificate (ex: punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor sau punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave). Recomandăm să vă rezumați a le duce produse pentru masa de Paște, în cazul în care nu se pot aproviziona singuri, să evitați contactul direct sau apropiat și să păstrați legătura prin telefon/Internet.
  • Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?
    Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.
  • Pot să scot copiii afară la plimbare?
    Da, în apropierea locuinței, în grupuri nu mai mari de 3 persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire. Este interzis să mergeți în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi infectat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră