Din septembrie se anunță noi măsuri de relaxare în restaurante și instituții de cultură

25 Aug 2020
Din septembrie se anunță noi măsuri de relaxare în restaurante și instituții de cultură

Restaurantele, teatrele, cinematografele și instituții a căror activitate a fost suspendată din cauza pandemiei se vor redeschide, cel mai probabil pe 1 septembrie, relatează stiri.tvr.ro.

Premierul Ludovic Orban a primit deja recomandările specialiștilor pe această temă. Miercuri este programată o ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență în care se va lua decizia.

Deschiderea restaurantelor de interior, a teatrelor, cinematografelor și a altor spaţii pentru evenimente culturale mai așteaptă doar stabilirea regulilor de protecție sanitară.

Specialiștii au dat deja undă verde, dar cu condiția unor măsuri clare, care să reducă evident riscul infectării şi pentru angajaţi şi pentru public sau clienţi.

Proprietarii de restaurante și hoteluri au propus şi ei câteva reguli după care să funcționeze chiar de la 1 septembrie.

Teatrele, cinematografele, sălile de spectacol în general îi vor putea primi pe spectatori tot cu unele restricţii şi reguli de protecţie sanitară.

Comitetul național pentru situații speciale de urgență va stabili în detaliu în ce condiții se vor deschide restaurantele și instituțiile de cultură, dar și normele care trebuie respectate pentru alegerile locale din 27 septembrie.

UPDATE

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunță trei scenarii pentru reluarea spectacolelor: săli deschise 100%, săli deschise la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile sau menținerea interdicțiilor.

„Lucrăm la trei scenarii care vor fi aplicate în funcție de evoluția epidemiologică de la nivelul fiecărui județ. Măsurile de relaxare pentru cinematografe și săli de spectacol le avem pregătite încă de la începutul stării de alertă şi au fost realizate împreună cu reprezentanţii sectoarelor cultural-creative, însă evoluția nefavorabilă a pandemiei ne-a ținut pe loc. Luând în considerare sfaturile specialiștilor în epidemiologie și analizând situația din alte state care au implementat măsurile, am așteptat până la momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor și ca sistemul de sănătate publică să fie pregătit”, a scris Bogdan Gheorghiu, marți seara,  pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Gheorghiu, săptămâna aceasta se vor stabili exact condițiile în care se pot relua activitățile în sălile de spectacole.

„Sperăm ca după 15 septembrie să fie permisă reluarea activităților artei spectacolului în săli. Analizăm scenariile din alte state, cum ar fi Germania. Strategia pe care o propunem este permiterea reluării activităților culturale în spații închise, pe județe, în concordanță cu evoluția locală a epidemiei”, a adăugat ministrul.

Cele trei scenarii sunt:

1. redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile;

2. redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună şi grupuri până la 3 persoane

3. menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.

„Ne dorim ca românii să se bucure de toate produsele culturale existente, însă fără a face rabat la sănătate. Vedem cazul Spaniei, care a deschis prea devreme sălile de cinematograf şi care au avut o creştere imprevizibilă a numărului de cazuri, ceea ce a forţat autorităţile să sisteze activităţile din spaţii închise”, a conchis Bogdan Gheorghiu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră