DIICOT ii da sah, fara sa vrea, Anei Birchall!
Qmagazine a publicat in exclusivitate raspunsul comunicat de Directia de Investigare a Criminalitii Organizate si Terorism (DIICOT) redactorului sef al publicatiei, Floriana Jucan, care atesta ca in data de 2 august 2019, cand ministrul Justitiei Ana Birchall a sunat familia indurerata a tinerei Alexandra Macesanu (rapita, violata si presupus ucisa de Gheorghe Dinca in Caracal), pentru a ii comunica faptul ca rezultatele testelor genetice atesta ca ramasitele si cenusa gasite in butoiul din casa lui Dinca indica ADN-ul tinerei (ceea ce inseamna ca tanara a fost omorata) nu exista de fapt niciun raport de expertiza genetica.
Mai mult, abia la o zi dupa vestea data de Ana Birchall familiei Macesanu, adica in 3 august 2019, ar fi fost atasate la dosarul cauzei constatarile preliminare, nicidecum intregul Raport de expertiza genetica judiciara! In ce priveste rezultatele definitive ale testului ADN, conform raspunsului DIICOT, acestea nu au fost comunicate pana la data de 5 august 2019.
Precizarile facute de DIICOT pentru Qmagazine ridica legitim, din punctul nostru de vedere, intreabarea: a oferit Ana Birchall informatii inexacte familiei tinerei Alexandra in 2 august 2019? Si mai ales, de ce s-a grabit sa faca anuntul mortii Alexandrei, in conditiile in care rezultatele sunt preliminare, si potrivit analizei Qmagazine – care poate fi citita aici – informatiile existente in prezent nu pot stabili cu certitudine ca ramasitele sau cenusa ar apartine Alexandrei.
Aceasta intrucat, precizeaza Qmagazine in articolul "Ana Birchall intervine in ancheta penala colportand informatii false", expertiza antropologica, despre care DIICOT precizeaza intr-adevar ca a fost finalizata in 2 august 2019, "poate stabili numai daca resturile biologice supuse analizei sunt de natura umana sau animala, si eventual varsta aproximativa a celui de la care provin".
In ce priveste insa expertiza genetica judiciara, cea care poate stabili identitatea persoanei, prin identificarea ADN-ului, ei bine, aceasta, la data la care Ana Birchall telefona familiei Macesanu, nu era nici macar finalizata. De altfel, nici la 5 august 2019, la 3 zile dupa vestea data de ministrul Justitiei nu existau concluziile expertizei genetice.
Totusi, in aceste zile, vazandu-se atacata din toate partile, Ana Birchall s-a decis sa iasa public si sa clarifice de ce i-a sunat pe parintii fetei.
A facut-o la ora de maxima audienta, in direct la Antena 3, marturisind cu durere in glas ca le-a telefonat parintilor Alexandrei Macesanu pentru a-i anunta ca fiica lor este moarta, pentru ca asa le-a promis ca va face imediat ce va avea o veste de la anchetatori.
Ceea ce inseamna ca Ana Birchall, prin certitudinea cu care ar fi dat vestea familiei Macesanu, ar fi putut usor sa acrediteze ideea ca a luat cunostinta de Raportul de expertiza genetica care ar fi relevat ca ADN-ul gasit in cenusa din butoiul aflat in casa presupusului criminal Gheorghe Dinca ii apartinea Alexandrei.
Or, raspunsul DIICOT pentru Qmagazine spune cu totul altceva! Pe cine sa credem acum, zau?!
In orice caz, dupa ce o tara intreaga a luat foc pe 2 august 2019, acuzand-o pe Ana Birchall ca da date din ancheta, la scurt timp, a iesit si unchiul tinerei Alexandra Macesanu, Alexandru Cumpanasu, care a sustinut ca nu crede "balivernele" ca nepoata sa a fost arsa intr-un butoi de Dinca, motiv pentru care va cere o expertiza internationala pe ramasitele gasite la fata locului.
In tot acest asalt de informatii si acuzatii, a ramas totusi intrebarea: de ce s-a grabit ministrul Justitiei sa anunte un deces, in conditiile in care nu exista nici macar rezultatul expertizei genetice, singurul care putea clarifica daca ADN-ul gasit era al Alexandrei?
De mentionat este si faptul ca anterior telefonului dat familiei Alexandrei Macesanu, ministrul Justitiei Ana Birchall a fost criticata pentru lipsa de reactie in scandalul de la Caracal, critici la care Ana Birchall a tinut sa precizeze pentru Lumea Justitiei ca "pe toata perioada desfasurarii anchetei a avut o comunicare directa cu procurorul general si cu procurorul-sef al DIICOT", dar si ca "a solicitat procurorului general si procurorului sef al DIICOT sa analizeze si sa evalueze oportunitatea preluarii cauzei de la structura teritoriala a DIICOT la structura centrala".