Daniela Gîrbova a postat de pagina sa de Facebook un mesaj privind discuţiile din ultima perioadă referitoare la arhiva SIPA, serviciul secret militar din cadrul Ministerului Justitie. Mai exact, Gîrbovan, preşedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) a precizat că, pentru o justiţie cu adevărat liberă este timpul să se facă lumină în acest caz. Preşedintele UNJR a vorbit şi despre o scrisoare adresată, cu ceva timp în urmă, premierului Dacian Cioloş în care îi cere acestuia să retragă proiectul de HG pentru reinventarea arhivei SIPA.
„Se vorbeste, din nou, despre SIPA - serviciul secret militar din cadrul Ministerului Justitie, ce era intesat de securisti si prin care erau urmariti si santajati magistrati. SIPA este o tema ce apare sistematic in spatiul public, este dezbatuta cateva zile si apoi este iar ingropata, pentru a reveni recurent.
E timpul sa se faca lumina in acest caz. De 27 de ani de la caderea comunismului continuam sa activam in diverse sectoare din societate, inclusiv in justitie, cu institutii si mentalitati mostenite din oranduirea comunista.
UNJR a avut pozitii constante pentru clarificarea problemei SIPA, adresand numeroase cereri in acest sens institutiilor abilitate. Pentru cei interesati de acest subiect, va supun atentiei doua link-uri unde am scris despre problema SIPA.
Fac un apel tuturor jurnalistilor sa faca eforturi investigative vis a vis de acest serviciu si arhiva sa, pentru a intelege ce s-a intamplat, incepand de la data înfiintarii acestui serviciu si pana in prezent. Pentru o justitie cu adevarat independenta, avem nevoie inclusiv sa facem lumina in cazul SIPA“, a postat Daniela Gârbovat pe pagina sa de facebook.
UNJR: Este inadmisibil ca dupa zece ani actualul ministru al justitiei sa doreasca sa ia de la capat inventarierea fostei arhive SIPA
„Inainte de a vorbi despre soarta viitoare a arhivei serviciului secret post-decembrist SIPA, despre care rapoarte independente afirmau ca a facut politie politica si a incalcat grosolan drepturile omului, spionand si santajand magistrati, avocati si jurnalisti, este important de clarificat, oficial, ce s-a facut pana acum cu aceasta arhiva, motiv pentru care Ministerul Justitiei trebuie sa comunice public:
• Numarul comisiilor si componenta nominala a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justitiei, care au avut ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA;
• Toate rapoartele si procesele verbale intocmite de aceste comisii, precum si masurile dispuse in urma acestora;
• Data sigilarii arhivei si procesul verbal de sigilare;
• De cate ori s-a intrat in aceasta arhiva din anul 2006 pana in prezent si ce persoane au facut-o;
• Continutul hotararilor/avizelor date de CSAT si comunicate Ministerului Justitiei – daca acestea exista – avand ca obiect activitatea SIPA sau arhiva acestui serviciu;
• Numarul controalelor parlamentare ce au vizat acest serviciu si rapoartele emise de acestea, dupa caz.
Este inadmisibil ca dupa zece ani actualul ministru al justitiei sa doreasca sa ia de la capat inventarierea fostei arhive SIPA, prin numirea unei noi comisii, fara a raspunde inainte la o intrebare legitima: Ce au facut toate celelalte comisii numite de precedentii ministri ai justitiei?“, se precizează în scrisoarea UNJR către Cioloş.
„Este important ca atat magistratii cat si intreaga opinie publica sa cunoasca exact si complet ce s-a intamplat cu aceasta arhiva dupa desfiintarea SIPA“
„Aceasta hotarare de guvern va permite practic ca, dupa zece ani, institutii ale statului sa foloseasca informatiile adunate in mod abuziv şi ilegal de SIPA, serviciu secret desfiintat in urma negocierilor purtate de Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana. A folosi acum acele informatii inseamna a desconsidera flagrant toate obligatiile pe care Romania şi le-a asumat in perioada de preaderare şi pe care e datoare sa le respecte in prezent in calitate de membru al Uniunii Europene.
Inainte de a vorbi despre o noua inventariere a acestei arhive compusa din documente culese in conditii inca neelucidate, folosind un model ce tine de practicile fostei Securitati comuniste, este important ca atat magistratii cat si intreaga opinie publica sa cunoasca exact si complet ce s-a intamplat cu aceasta arhiva dupa desfiintarea SIPA.
Va solicitam, in consecinta, sa retrageti de indata proiectul de hotarare de guvern “privind unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie”, supus dezbaterii publice, si sa solicitati Ministerului Justitiei sa faca public toate informatiile legate de activitatea desfasurata la nivelul acestui minister cu privire la aceasta arhiva din momentul desfiintarii Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA) si pana in prezent“, se mai precizează în scrisoare.
Scrisoarea UNJR către premierul Dacian Cioloş. http://www.unjr.ro/2016/08/17/scrisoare-catre-premierul-dacian-ciolos-sa-retraga-proiectul-de-hg-pentru-reinventarierea-arhivei-sipa/