Consiliul Europei cere României să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia privind Codurile Penale

06 Iul 2018
Consiliul Europei cere României să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia privind Codurile Penale

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, face apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, el spunând că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.

"Fac apel către părţile implicate să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia şi să o ia în considerare înainte de a urma alţi paşi pentru a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală din România. Aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO. Ca membru al organizaţiei noastre, România are datoria de a apăra statul de drept", afirmă Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei europene.

El mai spune că Consiliul Europei va continua să urmărească cu atenţie desfăşurarea evenimentelor din România şi este pregătit să asigure expertiză dacă este nevoie.

Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată în 28 iunie, iar evaluarea urmează să fie prezentată în 19 octombrie. 

Alături de recomandările GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai bună soluţie posibilă pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, în conformitate cu standardele europene şi cu angajamentele europene ale României, arată Consiliul Europei.

Proiectul de modificare a Codului penal, care include mai multe măsuri controversate, a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

La rândul său, Executivul european a transmis că, în calitate de gardian al tratatelor europene, nu va ezita să ia măsuri pentru a asigura compatibilitatea legilor românești cu legislația Uniunii Europene, în contextul adoptării, miercuri, a proiectului privind modificarea Codului Penal.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului Penal. S-au înregistrat 167 de voturi "pentru", 97 ''împotrivă'' şi 19 s-au abţinut.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră