UPDATE. O nouă şedinţă a conducerii PSD. Cine ar putea fi premier şi ce carte va juca Iohannis

16 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. O nouă şedinţă a conducerii PSD. Cine ar putea fi premier şi ce carte va juca Iohannis

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte marţi, într-o nouă şedinţă, pentru desemnarea viitorului premier după ce Mihai Tudose şi-a anunţat luni seară demisia în urma deciziei partidului de retragere a sprijinului politic.

Şedinţa CExN va începe la ora 11.00, iar cel mai vehiculat nume de posibil premier este cel al lui Mihai Fifor, în prezent ministrul Apărării. Numele lui Fifor a mai fost vehiculat şi în decembrie 2016, după alegerile parlamentare, înaintea numirii lui Sorin Grindeanu, dar şi în vara anului trecut, când PSD şi-a dat jos Guvernul prin moţiune de cenzură şi a numit un nou premier în persoana lui Mihai Tudose.

Ca şi Fifor, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă (foto) este luat în calcul de PSD ca posibil premier. Şi numele ei a fost vehiculat după căderea guvernului Grindeanu, fiind considerată o apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea.

 

 

Alte nume vehiculate sunt cel al Ecaterinei Andronescu şi al lui Paul Stănescu. Prima nu ar avea susţinere în partid, iar ultimul ar fi refuzat postul. Un alt nume, avansat de ministrul Olguţa Vasilescu, este senatorul Şerban Nicolae.

„Ca variantă, poate să fie Şerban Nicolae, poate să fie Mihai Fifor, poate să fie una dintre doamne, cu excepţia mea şi a Gabrielei Firea, care ne-am exprimat foarte clar că nu ne dorim această funcţie. (...) Ecaterina Andronescu poate să fie variantă”, a spus Olguţa Vasilescu, înaintea CExN al PSD.

"Nu-mi doresc acest lucru şi dacă nu-mi doresc nici nu o să se întâmple", a declarat, oficial, Stănescu, înaintea începerii şedinţei PSD.

Deşi s-a vehiculat că preşedintele Iohannis nu va mai numi de data aceasta tot un premier de la PSD, date fiind declaraţiile sale în contextul dărîmării Guvernului Grindeanu, surse citate de hotnews.ro spun că şeful statului va accepta noua propunere a PSD.

"Dacă şi acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranţă îmi pun întrebarea dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Nu suntem încă la acest punct. Avem un partid care a câştigat alegerile, nu are decat să performeze”, a spus şeful statului. „Cine a câştigat să-şi facă treaba, să guverneze, să producă rezultate!”, declara Iohannis anul trecut. El mai spunea că un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe temen mai lung, lucru pe care l-a spus şi la instalarea Guvernului Cioloş.

Schimbarea de macaz a preşedintelui ar veni în contextul în care ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a ameninţat luni seară la TVR că, dacă Iohannis nu va accepta noua propunere de premier a PSD, şeful statului ar putea fi suspendat din funcţie. Ea a susţinut însă că această variantă nu a fost discutată oficial în cadrul CExN, dar că juriştii partidului analizează această posibilitate. De asemenea, Olguţa Vasilescu a spus că PSD va prezenta lui Iohannis o listă cu semnăturile tuturor parlamentarilor partidului pentru a demonstra că are majoritate calificată şi, implicit, dreptul de a desemna un nou premier.

Premierul Mihai Tudose și-a înaintat luni seară demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidențiale, în cursul zilei de astăzi, o adresă oficială în acest sens.

Surse guvernamentale citate de agerpres.ro spun că premierul demisionar Mihai Tudose vrea să îi înmâneze personal demisia sa preşedintelui Klaus Iohannis.

Ca urmare, conform unui comunicat al Guvernului, preşedintele Iohannis va lua act de demisie și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

Administraţia Prezidenţială a anunţat deja că preşedintele Iohannis va susţine marți, la ora 12:30, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Neoficial, surse politice susţin că şeful statului nu va accepta desemnarea vicepremierului Paul Stănescu ca premier interimar.

În acest context, premierul japonez,Shinzo Abe, aflat într-o vizită istorică la Bucureşti, şi-a anulat întâlnirea programată cu oficialii Guvernului României la Palatul Victoria, conform news.ro. Vicepremierul Paul Stănescu ar urma să se întâlnească doar cu o delegaţie economică japoneză.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră