Cod galben de ninsori: Reduceți viteza, măriți distanța la mers!

12 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Cod galben de ninsori: Reduceți viteza, măriți distanța la mers!

"Pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele: reducerea vitezei până la evitarea oricărui risc, mărirea distanței în mers și folosirea corespunzătoare a luminilor. Pe autostrăzi trebuie respectate și alte reguli specifice: nu opriți pe benzile de circulație și pe banda de urgență!, porniți luminile de avarie în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice și echipați-vă cu vesta reflectorizantă, scoateți pasagerii din autovehicul în afara părții carosabile și amplasați triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari!", se arată într-un comunicat al CNAIR, remis sâmbătă Agerpres.

Totodată, în condiții de ceață, reprezentanții companiei de drumuri recomandă adaptarea vitezei și evitarea depășirilor riscante. De asemenea, CNAIR precizează că este indicată folosirea luminilor de întâlnire iar luminile de ceață trebuie folosite doar dacă vizibilitatea scade semnificativ și aceasta se face împreună cu luminile de întâlnire.

Pe de altă parte, CNAIR arată că pregătirile pentru iarnă au început în toate zonele cu probleme și se va împrăștia material antiderapant acolo unde condițiile meteo vor impune acest lucru.

"În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, recomandăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite", subliniază compania de drumuri.

Drumurile naționale pe care s-a intervenit cu autoutilaje care au răspândit material antiderapant sunt: DRDP București — DN 1, DN 1A și DN 71, DRDP CRAIOVA — DN 67C, DRDP Timișoara — DN 57B și DN 66A, DRDP Cluj — SDN Cluj și SDN Baia Mare, DRDP Brașov — DN 12A, DN 12C, DN 13A, DN 13B și A1 — Săliște, DRDP Iași — DN 17.

În total s-a acționat cu 27 autoutilaje și s-au răspândit 42,5 tone material antiderapant.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de ninsori moderate în nordul și centrul țării și precipitații mixte abundente în nord — est valabilă de sâmbătă noaptea până duminică noaptea.

Județele care vor intra sub Cod galben de ninsori sunt: Maramureș, Suceava, Botoșani, Sălaj, Bistrița — Năsăud, Bihor, Cluj, Mureș, Harghita, Neamț, Iași, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin și Hunedoara.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră