CAZUL GIGINĂ. Gabriel Oprea, urmărit penal pentru ucidere din culpă. Procurorii DNA: „ A impus ca deplasarea să se facă cu viteză“

07 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
CAZUL GIGINĂ. Gabriel Oprea, urmărit penal pentru ucidere din culpă. Procurorii DNA: „ A impus ca deplasarea să se facă cu viteză“

 

Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa pe 20 octombrie 2015

Pe 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, cel care făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea- pe atunci ministru de Interne-şi-a pierdut viaţa după ce a intrat cu motocicleta într-o groapă. Cazul, unul extrem de controversat a deschis „Cutia Pandorei“ în ceea ce priveşte folosirea coloanelor oficiale de către demnitari. S-au deschis anchete, s-au schimbat guverne şi, forţat de împrejurări, Gabriel Oprea şi-a dat demisia. A rămas întrebarea: cine se va face vinovat în acest caz şi cine plăteşte pentru moartea poliţistului Gigină? Dezamăgiţi de faptul ca ancheta bate pasul pe loc în cazul lui Bogdan Gigină, părinţii tânărului, care au preferat după accident să nu discute cu presa despre ceea ce au păţit fiul lor, lansează acuze grave la adresa sistemului.

Potrivit unui comunicat al DNA, ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea preşedintelui României, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

CITIŢI ŞI: REVOLTA unei mame: „Cel care stă cuminte pe bancheta din spate a maşinii, trăieşte frumos“

Reamintim că, în aceeaşi cauză, faţă de Oprea s-a dispus, pe 5 februarie, efectuarea urmăririi penale şi pentru infracţiunile de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere şi abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere.

În acelaşi dosar, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de SC General MPM Impex SRL, Petre Mazilu, administratorul firmei, şi Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul societăţii, tot pentru ucidere din culpă.

Procurori DNA: „Gabriel Oprea este cel care a impus ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată”

Conform ordonanţei procurorilor, "în cauză există probe că la momentul producerii accidentului victima Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de Interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie; dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea".

Faţă de aceste elemente de fapt, arată anchetatorii, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei, respectiv, prezenţa acestuia ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice şi modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

"Cu privire la primele două cauze, respectiv prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activităţi au fost determinate de către ministrul Gabriel Oprea, că acestea au un caracter ilicit şi că îi sunt imputabile acestuia", se mai arată în comunicat.

 

CITIŢI ŞI: Bogdan Gigină, ULTIMELE MESAJE, înainte de accident. Părinţii poliţistului mort rup tăcerea: „S-a supus ordinului unor mizerabili (...)“

 

Concret, susţine sursa citată, conform probelor administrate se reţine că există suspiciunea rezonabilă că ministrul Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan-Cosmin Gigină.

„Semnele de circulaţie nu erau reflectorizante și erau amplasate greșit“

Cu privire la cea de-a treia cauză - modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceasta este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex SRL, care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale, lui Petre Mazilu, administratorul firmei, şi lui Adrian Corcodel, şeful echipei care a efectuat lucrarea şi care a realizat semnalizarea acesteia.

Potrivit DNA, semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Conform prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.

"Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex SRL Petre Mazilu şi şefului de echipă Adrian Corcodel", relevă ordonanţa procurorilor.

Familia polițistului Bogdan Gigină, daune de trei milioane de euro

Rudele lui Bogdan-Cosmin Gigină s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale şi materiale în cuantum de aproximativ trei milioane de euro, indică DNA. În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracţiunilor care fac obiectul cauzei, arată DNA, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea lui Gabriel Oprea, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracţiunilor, către membri ai familiei acestuia, a General MPM Impex SRL, a lui Petre Mazilu şi a lui Adrian Corcodel.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră