Campania ”Frontieriștii”, de la miscareaderezistenta.ro, a primit două distincții internaționale

30 Noi 2017
Campania ”Frontieriștii”, de la miscareaderezistenta.ro, a primit două distincții internaționale

Sofia, capitala Bulgariei, a găzduit sute de jurnaliști din Estul, Centrul și Sud-Estul Europei, interesați de soarta presei în aceste vremuri tulburi. South East Europe Media Organisation (SEEMO), alături de Inițiativa Central Europeană (CEI) și divizia programelor media de la Fundația Konrad Adenauer (KAS) au organizat în capitala bulgară încă o ediție anuală a SEEMO Forum, (SEEMF) cea mai mare conferință media din această regiune a Europei, care reunește editori, șefi din media, jurnaliști, experiți în media și comunicare, dar și oameni politici. Anual, circa 300 de reprezentanți media participă la SEEMF.

La Sofia, campania ”Frontieriștii”, de la site-ul miscareaderezistenta.ro, a primit două distincții internaționale. Mențiune specială la Premiul CEI-SEEMO pentru jurnalism de investigație și Premiul Erhard Busek pentru mai buna înțelegere între popoarele din regiune.

Pentru România, Erhard Busek este un nume care nu prea are nevoie de prezentări. Fost vicecancelar al Austriei și fost coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, este actualmente președinte al Institutului pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală, la Viena.

Este cel care a inițiat acest premiu, pe care îl oferă de câțiva ani unor jurnaliști din această regiune a Europei care contribuie, prin munca lor, la o mai bună înțelegere a realităților zonei și a oamenilor, între ei.

Aceste două distincții onorează o muncă deseori blamată, din varii motive, atât de apropiați, cât și de colaboratori, de public neinformat sau răuvoitor, de postaci plătiți, de oameni ai unui sistem care ține captivă România până și în anul de grație 2017 etc.

O muncă pe care începută în 2005, de Marina Constantinoiu, alături de jurnaliști de la cotidianul Jurnalul Național, dar pe care a fost continuată în condiții de documentare excepționale, care au adus documente în premieră în România, din arhiva fostei securități est-germane STASI. O muncă a doi oameni, Marina Constantinoiu și Istvan Deak.

Anul trecut, de 1 Decembrie, Marina Constantinoiu și Istvan Deak erau invitați să prezinte campania ”Frontieriștii” la Viena, la Institutul pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală, în fața unui public tânăr, cosmopolit. Un public care s-a dovedit mai receptiv decât cel din România. Sperăm că va veni și ziua în care publicul din România va primi aceste adevăruri cu inima deschisă și va le va accepta. Și nu doar accepta, ci înțelege, în adevărata lor dimensiune. Va înțelege că răul de azi își are rădăcinile în trecutul recent. Și, dacă nu ne vom împăca mai repede cu propriul trecut, nu vom reuși să progresăm.

Mulțumim celor din presa străină care au apreciat munca noastră și au preluat multe dintre articolele acestei campanii: Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, Courrier des Balkans, Der Freitag și mai multe site-uri în limba română din Germania, Austria, Statele Unite și Canada.

Celor din România care încă mai au îndoieli sau care pur și simplu nu au habar despre tema asta le urez să se înarmeze cu calm, răbdare și putere de a asculta. Atât. Să asculte și să înțeleagă. Până la urmă, nu e vina lor că adevărul a fost atât de bine ascuns.

Câteva dintre articolele din campanie, preluate de presa străină, în italiană, engleză, franceză, germană, aici:

https://www.freitag.de/autoren/jankavogel/flucht-durch-die-donau-nach-westeuropa

https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Romania/Why-were-the-East-Germans-taking-the-Romania-route-to-West-Germany-180488

https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Romania/Cold-War-Peter-Mibus-border-jumper-for-love-178964

https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Romania/The-defector-who-took-the-Romanian-State-to-court-176354

https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Romania/Fleeing-Romanians-The-Story-of-Those-Who-Made-It-Over-the-Border-173958

Victor Moșneag, din Republica Moldova, pentru secțiunea ”Jurnaliști profesioniști” și Yevheniia Motorevska, din Ucraina, pentru secțiunea ”Tineri jurnaliști profesioniști” au câștigat "CEI SEEMO Award for Outstanding Merits in Investigative Journalism 2017" (Premiul CEI-SEEMO pentru merite deosebite în jurnalismul de investigație pentru 2017), organizat de Inițiativa Central Europeană (CEI) și de South East Europe Media Organisation (SEEMO), în parteneriat special cu Programul Media al Fundației Konrad Adenauer (KAS).

Victor Moșneag, care este reporter de investigații la săptămânalul Ziarul de Gardă, din Republica Moldova, a fost laureat pentru munca sa excepțională în privința investigării actelor de corupție, de susținere a transparenței și statului de drept în Moldova.

Yevheniia Motorevska este o tânără jurnalistă de investigații de la programul TV "Slidstvo.Info" din Ucraina care a primit premiul pentru munca sa de succes în descoperirea faptelor de corupție din cadrul Guvernului ucrainean și din rândul autorităților ucrainene.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră