Bucharest International Dance Film Festival lansează ediția din septembrie 2020: "Utopie / Distopie"

04 Mai 2020 | scris de A.A.
Bucharest International Dance Film Festival lansează ediția din septembrie 2020: "Utopie / Distopie"

Bucharest International Dance Film Festival, manifestare cinematografică dedicată filmelor de dans, deschide, luni, sesiunea de înscrieri, precizează Agerpres

Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis Agerpres, datele limită la care se pot trimite aplicaţiile sunt 31 mai (Early bird), 14 iunie (Regular), respectiv 5 iulie (Late). Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Utopie / Distopie".

"BIDFF priveşte anul acesta înspre viitor şi propune o reflecţie asupra acestuia, folosind impulsul utopic/distopic ca instrument şi filmul scurt de dans ca mediu de expresie. Printr-o coincidenţă semnificativă, în contextul pandemiei mondiale pe care o traversăm, utopia şi distopia, teme ale festivalului în 2020, devin strategii creative sau critice de a privi şi explora lumea prezentă sau viitoare. Viziunea curatorială a BIDFF îşi propune să descifreze, modeleze, transforme sau revoluţioneze aceste concepte", precizează sursa citată.

Potrivit organizatorilor, vor fi luate în considerare scurtmetraje cu durata de maximum 20 de minute, produse în ultimii 2 ani, în genul film de dans (ficţiune, animaţie, experiment vizual, documentar); musicaluri scurte cu durata de maximum 20 de minute, produse în ultimii 2 ani; şi o calitate minimă Full HD (1920 x 1080). Nu vor fi luate în considerare videoclipuri muzicale, trailere sau înregistrări ale unor spectacole, filme care au fost deja înscrise în ediţiile anterioare ale festivalului, filme de 1 minut sau reclame la diverse brand-uri.

Organizatorii invită regizori, coregrafi, artişti vizuali, animatori şi muzicieni să-şi înscrie scurtmetrajele pentru cea de-a şasea ediţie a festivalului, care va avea loc în perioada 3 - 6 septembrie, la Bucureşti, şi care va cuprinde atât cele două secţiuni competiţionale dedicate scurtmetrajelor de dans (competiţia internaţională şi competiţia românească), precum şi secţiunea introdusă în urmă cu un an, a musical-urilor. Creatorii de animaţii, filme de ficţiune, experimentale sau documentare sunt încurajaţi să aplice cu filme scurte care au teme sau subiecte în conexiune cu tema festivalului.

"Ne propunem ca filmele şi evenimentele programate în festival să se înscrie în această linie a inovaţiei şi experimentului artistic, care nu doar dizolvă graniţele dintre genuri, dar oferă în acelaşi timp variante de înţelegere a unui viitor posibil/probabil. Ele sunt baze şi premise care ne ajută să imaginăm direcţii posibile înspre care acest viitor se poate îndrepta. Adresăm şi o provocare publicului: de a privi filmul de dans ca un sistem deschis, o formă de artă concentrată pe proces şi progres", a declarat Simona Deaconescu, director artistic, citată în comunicat.

BIDFF îşi propune în 2020 un program care să includă proiecţii speciale, conferinţe, ateliere ce explorează teoretic şi practic utopia/distopia, prin intermediul filmului de ficţiune, artei video, animaţiei, musicalului şi documentarului, se precizează în comunicat.

'În 2019, când am început să lucrăm la cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival, nu ne-am imaginat că tematica aleasă atunci va reflecta atât de fidel realităţile timpului. În contextul pandemiei globale pe care o traversăm, prezentul şi viitorul ridică întrebări importante şi urgente, iar obiceiurilor noastre se transformă odată cu limitările impuse de distanţarea socială. Sălile de spectacole şi de cinema sunt închise pe termen nedefinit, iar activitatea noastră se desfăşoară mai ales în mediul online. În aceste circumstanţe, legătura dintre corp, dans şi camera de filmat devine cu atât mai utilă şi mai relevantă", a afirmat Andreea Novac, co-curator.

Cea de-a şasea ediţie a festivalului este programată în perioada 3 - 6 septembrie şi va avea loc în Bucureşti, respectând regulile şi restricţiile impuse de autorităţi în contextul evoluţiei pandemiei de coronavirus, pentru siguranţa tuturor participanţilor şi a echipei de organizare. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră