Cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu, pregăteşte evenimente culturale pentru publicul vizitator începând cu luna iunie, a precizat luni, pentru Agerpres, directorul instituţiei, Ciprian Ştefan.
"Muzeele în aer liber se vor deschide dacă se vor deschide şi parcurile. Totul depinde de ce se întâmplă ca şi situaţie naţională. Dacă creşte numărul de îmbolnăviri şi de cazuri, nu cred că se va relaxa situaţia. (...) Pregătesc evenimente culturale începând cu data de 1-15 iunie, dar şi acolo muzeul îmi permite să am mai multe locaţii", a spus Ciprian Ştefan.
Potrivit sursei citate, în muzeul aflat în Pădurea Dumbrava Sibiului ar putea fi permis accesul a cel puţin 2.500 de vizitatori pe zi, ţinând cont că locaţia se întinde pe 50 de hectare, luându-se în calcul posibilitatea organizării unor evenimente culturale adresate doar sibienilor, ţinând cont că deocamdată nu este permisă deplasarea între localităţi cu scop turistic.
„În ultimii ani, Muzeul ASTRA a decis să ofere publicului și alei alternative de vizitare, posibilitatea de a se deplasa pe alei de lemn, pe alei pietruite, pe alei de pământ, cu ajutorul cărora să descopere alte fațete ale muzeului, să beneficieze de liniștea din natură, de bucuria peisajului, de sănătate pur și simplu. Din lunca muzeului, aleea de lemn continuă pe marginea pârâiașului care străbate de-a lungul Muzeul în aer liber, mergând către lacul din Grădina Zoologică. Este un spațiu natural extrem de bogat, care pentru prima dată, prin intermediul acestei alei, este deschis cu adevărat vizitării. Până recent era o zonă complet inaccesibilă, care, iată, prin intermediul acestor alei, a fost pusă la dispoziția vizitatorilor, dar și prin câteva intervenții de toaletare la nivelul pădurii, deoarece printr-o astfel de toaletare se permite un acces mult mai facil și mult mai agreabil către această zonă. Legătura dintre pădure, pământ și apă este realizată și din punct de vedere al sănătății. Ne preocupă cu adevărat sănătatea tuturor, de aceea invităm oamenii, de îndată ce acest lucru va fi posibil, să se bucure cât mai mult de aceste alei pentru că ele sunt cu adevărat o pastilă de sănătate. Apa este principiul de bază al aleilor senzoriale care sunt foarte populare în țări ca Germania și în alte țări.
O vizită în Dumbrava Sibiului este o descoperire a patrimoniului Românesc, un tezaur esențial pentru noi toți și care bineînțeles că reprezintă nu doar o misiune a noastră, ci a generațiilor care vor urma și care, în mod sigur, trebuie să conștientizeze valorile foarte importante pe care le avem aici și care trebuie duse mai departe și promovate. Însă, pe lângă aceste valori, avem un patrimoniu vizual, un patrimoniu care este regăsit în peisaj, în ansamblul peisajului cultural care ne înconjoară, în mijlocul căruia trăim. Știm foarte bine că nu doar admirăm peisajul, ci îl locuim, îl mâncăm dacă stăm să ne gândim la produsele pe care le consumăm din cadrul acestui peisaj și desigur dacă ne gândim la etimologia cuvântului peisajul se leagă de țară, de originile noastre, de ceea ce ne susține, de ceea ce ne reprezintă mai mult. Această bogăție de perspective a peisajului cultural ne străduim să o prezentăm aici astfel încât ochiul, mintea sufletul tuturor vizitatorilor să se poată bucura cât mai mult, să aibă o experiență de vizitare cât mai bogată și care să treacă dincolo de acele prezentări”, spune Ovidiu Baron, director general adjunct at Complexul National Muzeal ASTRA, conform tribuna.ro
Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA se află în Pădurea Dumbrava, rezervaţie naturală aflată la marginea municipiului Sibiu, pe drumul judeţean spre comuna Răşinari. Accesul în muzeu se poate face şi prin pădure, traversând cel mai mare parc al municipiului Sibiu, Parcul Sub Arini. Acest muzeu este una din principalele destinaţii turistice din municipiul Sibiu şi posibil prima instituţie culturală locală care să îşi poată deschide porţile pentru public, precizează Agerpres.