Cluj-Napoca pierde 60 de milioare de euro în urma anulării festivalurilor Untold, Electric Castle și TIFF

27 Apr 2020 | scris de A.A.
Cluj-Napoca pierde 60 de milioare de euro în urma anulării festivalurilor Untold, Electric Castle și TIFF

Cluj-Napoca va pierde circa 60 de milioane de euro, dacă festivalurile programate să aibă loc în această vară vor fi anulate din cauza epidemiei de coronavirus. Primarul orașului, Emil Boc, spune că este puțin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc, conform Mediafax.

În 2019, bugetul local a atras peste 60 de milioane de euro din cele 3 mari festivaluri organizate. Festival UNTOLD a adus orașului Cluj-Napoca un profit de peste 45 de milioane de euro în doar patru zile. La acești se adaugă alte 10 milioane de euro câștigate în urma Electric Castle și 7,8 milioane de euro în urma TIFF. Aceşti bani se adună an de an în urma fondurilor investite de festivaluri în economia locală pentru organizare, dar şi din banii cheltuiţi de participanţi.

În urmă cu o săptămână organizatorii festivalului de film TIFF, cel mai mare festival de acest gen din țară, a fost amânat, în 2020 având loc o varintă online a acestuia.

"A fost amânat TIFF-ul, iar pentru celelalte evenimente mari se aşteaptă 15 mai. E adevărat, este puţin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc având în vedere restricţiile anunţate şi prognozate, dar pe de altă parte se pot găsi modalităţi diferite și diverse de organizare şi a acestor evenimente”, a declarat primarul Emil Boc, potrivit Mediafax.

Conform experților epidemiologi din România, anul acesta este foarte puțin probabil să se poată organiza evenimente cu peste 50 de participanți, mai ales în spațiu deschis unde este aproape imposibil să se respecte măsurile de distanțare fizică. Dacă organizatorii vor fi nevoiți să anuleze festivalurile, sectorul cultural trebuie sprijinit printr-o strategie guvernamentală. "În acest moment lucrăm împreună cu industria de evenimente din Cluj şi din România de a pregăti un cadru legal pentru sprijinirea acesteia, pentru că oferă foarte multe locuri de muncă, ea nu trebuie să dispară, să fie pusă la pământ. E un sector important al vieţii noastre şi nu trebuie considerat o Cenuşăreasă”, a mai spus Emil Boc.

Organizatorii celor mai mari festivaluri din țară nu au luat încă în calcul anularea lor, încercând să găseasc soluții pentru organizarea acestora, dar șansele reale sunt extrem de reduse ținând cont că aproape toate festivalurile mari din lume au fost anulate anul acesta.

"În acest moment, festivalurile UNTOLD şi NEVERSEA nu sunt anulate. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a spera că şi în acest an vom reuşi să aducem bucuria festivalurilor în cele mai bune şi în cele mai sigure condiţii”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD şi NEVERSEA.

Până în acest moment participanții nu și-au anulat rezervările, însă organizatorii transmit că îşi vor primi banii înapoi dacă festivalurile nu se vor mai organiza. "Am avut întrebări despre posibilitatea de a anula, am avut întrebări despre posibilitatea de a returna un eventual avans de la cei care au plătit, totuşi nimeni nu a zis până acum sută la sută că anulează rezervarea”, a spus Gabriel Mărcuş, directorul unui hotel din oraș.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră