Reprezentanții Organizației Mondialale a Sănătății spun că nu există o dovadă clară că o persoană care s-a vindecat de coronavirus nu se mai poate îmbolnăvi și a doua oară.
Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM) și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă la Antena 3 că este adevărat că deși cea mai mare majoritatea a oamenilor devin imuni după ce s-au vindecat, nu se știe însă pentru cât timp:
"E adevărat. Dar asta nu înseamnă că nu sunt persoane imune după infecție. Noi am observat că cea mai mare parte a celor care au fost bolnavi nu se reinfectează. Sunt nenumărați anticorpi care apar după această boală, dar un singur fel de anticorpi protejează împotriva bolii, dar nu cunoaștem încă nivelul lor și nu cunoaștem persistența lor. Adică nu știm dacă după boală acești anticorpi persistă o lună, două, trei luni, trei ani sau 30 de ani", a spus Alexandru Rafila.
Organizația Mondială a Sănătății trage un nou semnal de alarmă: nu există nicio dovadă științifică conform căreia pacienții vindecați în urma infectării cu noul coronavirus nu se pot îmbolnăvi din nou, precizează The Hill.
Mai multe țări, printre care și Statele Unite vor să elibereze adeverințe celor care au fost declarați vindecați în urma contractării noului virus pentru a putea să se reîntoarce la muncă.
”Mulți reprezentanți ai guvernelor au declarat că se pot elibera pașapoarte de imunitate sau certificate de sănătate celor care au fost deja infectați în urma confirmărilor venite din efectuarea testelor de imunitate. Aceste certificate ar permite astfel cetățenilor să călătorească, să se întoarcă la muncă și să-și reia activitatae zilnică presupunând că ei nu se pot reinfecta cu COVID. Nu există nicio dovadă că toți cei care s-au vindecat sau prezintă anticorpi ai SARS-CoV-2 nu pot să contracteze din nou virusul”, au precizat reprezentanții OMS într-o declarație de presă.