Antiviralul Remdesivir dă speranţe în tratamentul formelor severe de Covid-19. Două studii clinice sunt efectuate în prezent de laboratorul american Gilead, la scară globală. Testele sunt efectuate în prezent pe animale, respectiv pe maimuțe.
Animalele au prezentat o ameliorare semnificativă a stării sănătății după numai 12 ore de la administrarea primului tratament, scrie Deutsche Welle.
”Un tratament precoce cu Remdesivir a redus considerabil maladia clinică și afectările plămânilor în cazul maimuțelor infectate cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19”, se arată în comunicatul de presă al National Institutes of Health, care a realizat experimentul.
În experimentul realizat pe animale, au fost folosite două grupuri de câte șase maimuțe care au fost infectate în mod intenționat cu virusul respirator SARS-CoV-2. Grupul test a fost tratat cu Remdesivir, medicamentul realizat de Gilead Sciences, în timp ce grupul de comparație nu a primit tratament.
Primul test
Grupul test a primit prima doză de medicament pe cale intravenoasă la 12 ore de la infectarea inițială, apoi zilnic timp de șase zile. Primul tratament trebuia să fie acordat chiar înainte ca virusul să atingă nivelul maxim în plămânii maimuțelor.
La 12 zile după primul tratament, simptomele maimuțelor s-au ameliorat considerabil. Condițiile au continuat să se îmbunătățească în cursul săptămânii care a urmat.
La sfârșitul fazei-test, un singur animal din șase tratate prezenta o ușoară dificultate la respirație, în timp ce toate celelalte șase animale din grupul care nu a primit tratament aveau dificultăți de respirație.
Grupul tratat prezenta de asemenea niveluri semnificativ mai slabe de virus în plămâni față de grupul tratat și prezenta de asemenea mai puține leziuni pulmonare.
Și pe oameni
Remdesivir este unul dintre primele medicamente care ar fi capabile să trateze noul coronavirus. Sunt în curs și teste clinice pe pacienți umani.
Joi a fost semnalat pentru prima oară că medicamentul a fost considerat eficient la un grup de pacienți din Chicago, afectați de noul coronavirus, care participă la testarea medicamentului.
Informația a fost adusă în România de profesorul dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, în cadrul emisiunii ”Marius Tucă Show”.
Alexandru Rafila spune că antiviralul Remdesivir poate fi primul medicament autorizat pentru Covid-19 și că acest lucru s-ar putea întâmpla după ce va fi aprobat un studiu clinic de către Agenţia Naţională a Medicamentului.
Până în toamnă putem avea medicamentul care tratează Covid-19, a declarat Alexandru Rafila.
Gilead Sciences a crescut cu 16% în tranzacțiile după închiderea Wall Street, după publicarea joi a informațiilor de presă care raportau date parțiale încurajatoare dintr-un proces care testează molecula companiei farmaceutice americane remdesivir împotriva coronavirusuri.
Remdesivir funcţionează prin blocarea ARN polimerazei, o enzimă implicată în replicarea virusului, în interiorul celulei. Remdesivir vine într-o formă injectabilă, care este administrată o dată pe zi în protocoalele de testare curente. Tratamentul se întinde pe o perioadă de 5 până la 10 zile.
Remdesivir este, de asemenea, parte a studiului European Discovery şi a studiului OMS de Solidarity pentru a evalua eficacitatea diferitelor protocoale de tratament. În China, un studiu a trebuit să fie oprit din cauza lipsei pacienţilor. Remdesivir a arătat rezultate satisfăcătoare in vitro şi pe animale pentru alte virusuri precum Ebola, SARS şi MERS. Date de eficienţă care au justificat testarea sa pe noul coronavirus.
Costul producţiei de remdesivir a fost estimat printr-un studiu al Jurnalului de Eradicare a virusului la sub 1 USD pe zi de tratament (0,93 USD). Un cost de fabricaţie controlat, chiar dacă ar fi departe de a fi cel mai ieftin dintre tratamentele testate în prezent. În comparaţie, hidroxiclorochina are un cost de producţie de peste zece ori mai mic (0,08 dolari). Pentru a ajunge la preţul final al Remdesivir, trebuie adăugate costuri suplimentare legate de dezvoltarea produsului.
Studiile clinice ale Remdesivir împotriva Covid-19 ar trebuie să coste laboratorul american în jur de 150 de milioane de dolari.
O cifră moderată, în comparaţie cu costul dezvoltării unui medicament, care este estimat în general la 1 miliard de dolari. Cu un număr potenţial mare de pacienţi care urmează să fie trataţi, Gilead îşi va recupera rapid costurile, chiar şi cu o marjă redusă la preţul final de vânzare.