A murit generalul Iulian Vlad. A fost ultimul şef al Securităţii comuniste

30 Sep 2017 | scris de Marina Constantinoiu
A murit generalul Iulian Vlad. A fost ultimul şef al Securităţii comuniste

Avea 86 de ani şi a fost ultimul şef al Securităţii comuniste înainte de evenimentele din decembrie 1989. Generalul Iulian Vlad a încetat sâmbătă din viaţă, potrivit News.ro.

Generalul Iulian Vlad a fost ultimul șef al Departamentului Securității Statului, ocupând această funcție între octombrie 1987 și decembrie 1989.

El a intrat în Partidul Comunist Român (PCR) în 1946, ulterior fiind integrat în structurile Ministerului Afacerilor Interne; între 1984 și 1989 a fost membru al Comitetului Central al PCR.

A făcut cursuri de specializare în securitate în Uniunea Sovietică și a lucrat încă de la înființare în Consiliul Securității Statului; a fost comandant al Școlii militare de ofițeri activi de la Băneasa.

Începând cu 1977 a ocupat vreme de zece ani postul de secretar de stat la Ministerul de Interne, coordonând, printre altele, acțiunea de contracarare a emigrării în Occident a cetățenilor români. 

De numele lui Iulian Vlad se leagă reprimarea sângeroasă a unor acțiuni anticomuniste, precum revolta muncitorilor de la Brașov (noiembrie 1987) și revoluția din decembrie 1989, potrivit informaţiilor furnizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Arestat în decembrie 1989, Iulian Vlad a fost condamnat la 25 de ani închisoare pentru implicarea în reprimarea evenimentelor de la Timișoara și București. A executat doar 4 ani din pedeapsă, fiind eliberat în 1993.

Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Iulian Vlad a suprimat sau a îngrădit, prin acțiunile sale pe linie de Securitate, drepturi și libertăți fundamentale ale omului. Fostul șef al Securității a dispus numeroase măsuri represive împotriva opozanților regimului comunist, respectiv măsuri de filaj, interceptarea de convorbiri telefonice, percheziții și arestări. Curtea de Apel București a confirmat, printr-o hotărâre din 2010, toate aceste acuzații, reaminteşte IICCMER.

După căderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicăriii sale în represiunile care au avut loc la Timişoara şi la Bucureşti în decembrie 1989, dar a executat din pedeapsă doar patru ani. 

În luna martie, Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, a depus la Secţia Militară a Parchetului instanţei supreme, o plângere penală împotriva lui Iulian Vlad, fost şef al Securităţii în decembrie 1989, pe care-l acuză de cercetare abuzivă, torturare şi instigare la persecuţii politice faţă de tatăl său, decedat în 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava, scrie News.ro.
Sursa foto: Youtube
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră