A murit creatorul operelor din Cimitirul Vesel de la Săpânța. Fusese declarat ”tezaur uman viu” în 2021

15 Dec 2022
A murit creatorul operelor din Cimitirul Vesel de la Săpânța. Fusese declarat ”tezaur uman viu” în 2021

Meșterul popular Dumitru Pop Tincu, autor al celebrelor cruci din lemn însoțite de epitaf din cadrul Cimitirul Vesel din Săpânța, a murit la 67 de ani, pe fondul unor probleme de sănătate mai vechi.
 

„Azi ne-a părăsit, după o grea suferinţă, marele meşter Dumitru Pop Tincu din Săpânţa (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor şi poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureşean, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, cel mai cunoscut şi mediatizat creator popular maramureşean, cu nenumărate apariţii media începând de la New York Times la BBC, cu expoziţii de la Tel Aviv la Varşovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris…Albastrul de Săpânţa este, acum, mai întunecat, mai trist (…) Rămas bun, maestre!”, a anunțat pe Facebook,Teofil Ivanciuc, un susţinător al turismului rural din judeţul Maramureş.

Dumitru Pop-Tincu s-a născut la data de 25 august 1955 în Săpânța, Maramureș. „Încă de la vârsta de doar 9 ani, îl admira pe Stan Ion Pătraș  , cum îl numea, muncind, sculptând în lemn, confecționând lucruri preponderent utilizate în casa și gospodăria maramureșeană”, mai arată Natalia Lazăr.

A îndrăgit meșteșugul prelucrării lemnului, devennd ucenicul meșterului Ion Stan Pătraș din 1964 până în 1969. După ce a absolvit Școala Profesională de Mecanici Utilaj Greu Timișoara, a făcut armata și a lucrat în fabrică pentru câțiva ani. „De mic, manifestă pasiune și pentru arta cuvântului, dragostea pentru versul popular făcându-l ca, în 1979, să devină membru al Cenaclului literar George Coșbuc din Sighetu Marmației și colaborator al Cenaclului Flacăra”, mai arată Natalia Lazăr. Din 1977, după moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop-Tincu preia atelierul maestrului său și devine continuatorul acestuia, iar, până în 2020, a fost custodele Casei memoriale Stan Ion Pătraș.

În alocuțiunea sa, Teodor Ardelean îl consideră pe meșterul Dumitru Tincu un om cu valoare de simbol pentru Maramureș, țară a bisericilor de lemn, ținut al descălecătorilor de țară, țară a țărilor. Valoarea moștenirii culturale a meșterului Dumitru Pop-Tincu trebuie apreciată prin realizarea unui album care să cuprindă toate operele acestuia, elemente de identitate vizuală și materială pentru Săpânța Maramureșului. În finalul discursului său, Teodor Ardelean a mulțumit consilierilor județeni prezenți pentru „modul în care se atașează de cauzele principale, de mersul pivotant înainte al unui teritoriu drag și sfânt al neamului românesc, fascinant și etern, care este Maramureșul, inclusiv prin oameni ca Dumitru și alții de o valoare greu comensurabilă”, au transmis organizatorii evenimentului.

La finalul evenimentului, Dumitru Tincu a mulțumit pentru demersul și onoarea de a fi primit acest titlu, iar apoi participanții au putut urmări un film de prezentare a activității meșterului popular, documentar realizat de Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației. Acest titlu reprezintă o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, a fost acordat de Ministerul Culturii și decernat de Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră