Primarii Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj- Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţeu Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării.
Iniţial, acţiunea celor patru primari a fost numită Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat din Patrulaterala Vestului în Alianţa Vestului (AVE), pentru a se evidenţia caracterul ei deschis.
Semnarea documentului a avut loc la sediul Primăriei Timişoara.
Imediat au și apărut controversele. Cui folosește, este separatism, ce vor primarii cu această inițiativă?
Reacţiile critice la adresa înfiinţării Alianţei Vestului aparţin unor persoane care sunt „comentatori de profesie”, declară la RFI primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan după ce, alături de primarii din Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, toţi de la PNL, a lansat sâmbătă Alianţa Vestului.
Referitor la criticile unor membri ai PSD conform cărora Alianţa Vestului pune în pericol integritatea teritorială a României, Bolojan a declarat:„Până acum, reacţii de acest tip au venit de la nişte membri ai unui partid sau altul sau de la persoane care sunt comentatori de profesie, dar nu există nimic în spatele lor niciodată (...). Dar în mod cert, indiferent ce comentarii vor fi, noi respingem orice fel de acuzaţie de separatism, de punere a Vestului contra Capitalei şi aşa mai departe, nu există nici o bază reală în aceste lucruri, însă principiul autonomiei locale şi principiul asocierii sunt nişte reguli care nu pot fi contestate”.
Primarul din Oradea spune că „există nişte realităţi, pe care nu le putem contesta".
"Faptul că în derularea fondurilor europene, de exemplu, pe care le-a făcut România în aceşti ani, cea mai slabă capacitate administrativă au dovedit-o guvernele, din păcate şi ministerele, este o realitate. Acolo am pierdut bani europeni, datorită incapacităţii de a derula aceste proiecte, birocraţiei şi persoanelor de slabă calitate”, spune Bolojan.
El a exp;icat că Alianţa Vestului propune ca un grup de localităţi să gestioneze ele direct fondurile europene, cu atât mai mult cu cât aceste localităţi au dovedit că au capacitatea administrativă să deruleze astfel de proiecte.
"Deci e un model care se aplică cu succes în Polonia, de exemplu, care a absorbit în aceste ultime două cicluri de finanţare europeană sume importante şi un model pe care şi în actuala perioadă de finanţare de exemplu România l-a propus pentru Delta Dunării, această formulă de investiţii teritoriale integrate, dar care din păcate nu funcţionează cu succes. Noi credem că avem capacitatea să derulăm noi, direct, aceste proiecte europene, aşa cum am făcut până acum, e adevărat, prin intermediul ministerelor”, afirmă Bolojan.
Întrebat de ce ar sprijini autorităţile centrale proiectele Alianţei Vestului şi nu proiecte din alte zone ale ţării, Ilie Bolojan a explicart: „Noi nu punem Vestul contra Sudului sau contra Estului, nu acesta este scopul. Guvernele noastre trebuie să lucreze după nişte priorităţi. Din păcate, de mulţi ani, guvernele României schimbă priorităţile de la un Guvern la altul, de la un ministru la altul şi cum guvernele şi miniştrii se schimbă foarte des, se lucrează nu după nişte priorităţi, ci după mofturile de foarte multe ori ale unui om sau altul. De aia, în loc să inaugurăm autostrăzi, inaugurăm cioturi de autostrăzi. Ceea ce propunem noi sunt proiecte care nu rezolvă problemele doar ale unor oraşe, ci rezolvă problemele unor regiuni întregi”.