Șefii de stat și de guverne ai țărilor Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord privind bugetul pe termen lung 2021-2027. Acest buget include și o taxă pe deșeuri nereciclabile de plastic.
Practic, de la 1 ianuarie 2021, statele membre vor achita către Bruxelles 80 de cenți pe fiecare kilogram de plastic nereciclabil. Comisia Europeană este convinsă că statele vor pasa taxa către companiile din industrie, dar chiar și așa există speranțe mari că va crește substanțial cota de reciclare.
Astfel noul buget UE ar contribui la atingerea obiectivelor din cadrul strategiei UE pentru plastic, cred experții. Conform dnr.de,
oficialii de la Bruxelles mizează în medie pe șapte miliarde de euro pe an, până în 2027.
ONG-urile de mediu salută inițiativa UE, însă atrag atenția că taxa ar trebui introdusă nu în etapa de reciclare, ci în cea de producție, pentru a face materialul neatractiv pentru companiile din industrie. Rethink Plastic Alliance susține că în acest mod, Comisia prioritizează reciclarea în detrimentul evitării sau a reutilizării.
DUH, organizația pentru mediu din Germania, solicită UE să introducă o taxă suplimentară în etapa de producție și să mărească taxa pe kilogram în funcție de anumite produse problematice.
“Păcat că acest demers este mult prea timid. Avem nevoie de o taxă care să ducă la o schimbare reală. Avem nevoie de regulamente care să pună capăt poluării orașelor și a mediului cu produse inutile, precum sticlele de plastic, pungile de plastic sau paharele de cafea. Pentru a crește atractivitatea reciclării, UE ar trebui să impună o cotă minimă de refolosire a produselor reciclate în procesul de producție”, a declarat Jurgen Resch, pentru sursa citată.
Taxa va intra în vigoare oficial abia după ce Parlamentul European va adopta compromisul privind bugetul UE 2021-2027, la care au ajuns liderii statelor membre.