Cel puţin 10 ţări europene au impus restricţii de călătorie cetăţenilor români

07 Iul 2020
Cel puţin 10 ţări europene au impus restricţii de călătorie cetăţenilor români

Cel puţin 10 ţări europene au impus restricţii de călătorie cetăţenilor români după ce numărul de noi îmbolnăviri de la noi a crescut alarmant, informează Știrile PRO TV.

În prezent suntem în primele 5 state din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a infectărilor la sută de mii de locuitori şi asta ar putea să îi determine şi pe alţii să ne limiteze accesul, comentează sursa citată.

Pe de altă parte, respectând criteriul recomandat de autorităţile europene, şi România a actualizat luni lista ţărilor verzi din care se poate veni fără să mai fie nevoie de izolare sau carantină.

Premierul Ludovic Orban a condus luni ședința CNSU în cadrul căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre UE și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a izolării sau carantinei la sosirea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori.

Este vorba de următoarele state membre UE și ale Spațiului Economic European: Bulgaria, Monaco, Croația, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Cehia, Polonia, Austria, Islanda, Elveția, Spania, Franța, Belgia, Germania, Slovenia, Danemarca, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Slovacia, Irlanda, Liechtenstein, Grecia, Cipru, Finlanda, Malta, Lituania, Ungaria, Estonia, Letonia, Andorra, Insulele Feroe, Vatican.

Alte state din afara UE sunt: Canada, Maroc, Algeria, Australia, Rwanda, Uruguay, Japonia, Coreea de Sud, Georgia, Noua Zeelandă, Tunisia și Thailanda.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie 2020.

Aproape de oriunde aţi veni din Europa nu mai e nevoie să staţi în izolare sau carantină la sosirea în România. Au mai rămas totuşi 3 ţări care au o rată a infecţiilor mai mare decât noi. Este vorba de Suedia, Portugalia şi Luxembourg.

Aşadar oricine vine din aceste ţări în România i se va recomanda să intre în izolare la domiciliu sau carantină pentru 14 zile. Noua hartă ne arată şi că 2 ţări importante în care trăiesc foarte mulţi romani, Spania şi Marea Britanie, au fost trecute pe lista verde ceea ce înseamnă că vor putea fi reluate şi zborurile din România către aceste destinaţii.

Nouă listă a fost întocmită respectând recomandarea Comisiei Europene privind stabilirea unui criteriu epidemiologic unic la nivel european, adică media din ultimele 14 zile a numărului de noi îmbolnăviri raportată la o sută de mii de locuitori.

Țările cu cea mai mică rată de noi îmbolnăviri în ultimele două săptămâni au fost Liechtenstein care nu a mai raportat niciun caz, dar şi Letonia sau Ungaria cu o medie foarte mică. La capătul celălalt al clasamentului, cu cele mai multe îmbolnăviri în ultimele 14 zile sunt Suedia, Portugalia, Luxembourg şi apoi România.

Unele ţări ne-au impus deja restricţii - cele cu roşu care nu permit deloc pentru moment accesul romanilor, cum ar fi Norvegia, Finlanda sau Malta, fie ne obligă să stăm în izolare 14 zile după sosire - în Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia sau Slovacia. Ar mai fi şi Cipru unde suntem primiţi dacă avem rezultat negativ la testarea pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în această ţară.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră