În perioada 5 august - 1 noiembrie, stațiunea Slănic Moldova, renumită pentru izvoarele sale minerale și resursele naturale unice, deschide cel mai inovator program din România de colectare separată a deșeurilor organice.
Începând cu luna august locuitorii orasului Slănic vor beneficia de un program pilot în care vor avea șansa să reducă pe cât de mult posibil cantitățile de deșeuri menajare, să valorifice deșeurile organice și biodegradabile prin procese de compostare și să prevină pe viitor generarea de deșeuri.
Schimbările climatice globale datorate poluării devin din ce in ce mai vizibile și în acest context devin prioritare identificarea surselor poluante principale și găsirea soluțiilor de gestionare eficientă.
Stațiunea Slănic Moldova a suferit pe parcursul ultimilor ani efectele dezastrului ecologic, printre acestea numărându-se inundații, alunecări de teren și afectarea faunei și a florei autohtone.
Una dintre cauze este poluarea cauzată de deșeuri, iar o primă soluție este colectarea lor selectivă.
România generează anual peste șase milioane de tone de gunoi menajer - aproape 250 kg/locuitor, conform Eurostat.
Din totalul acestor deșeuri, 56% este materie organică, 9.9% hârtie și carton, alte 9,9 % reprezintă deșeurile din plastic, 4,1% sticlă, 2,3% metal și 17,8 % alte tipuri de deșeuri.
Comparativ cu alte state din Europa, volumul nu este mare (Danemarca - 777 kg / locuitor sau Malta - 647 kg / locuitor), dar reciclarea și colectarea separată a deșeurilor se află încă la niveluri scăzute în comparație cu alte țări europene: doar 5% din deșeuri sunt reciclate. 11% ajung în centre de compostare și 82% ajung la groapa de gunoi.
60% dintre deșeuri sunt materii organice - acestea, ajunse la groapa de gunoi, nu se pot descompune din cauza lipsei de lumină și oxigen.
Descompunerea parțială și lentă duce la eliberarea de metan, un gaz extrem de nociv, cu impact asupra climei, iar astfel groapa de gunoi devine toxică atât pentru mediu, cât și pentru cetățeni.
Reciclarea corectă și conștientizarea acestei probleme ar putea ține piept acestui munte toxic în continuă creștere. Materiile organice, colectate corespunzător și compostate, pot fi reintroduse în circuitul economic în folosul cetatenilor, ca fertilizator natural.
Odată transformate în compost, deșeurile organice devin valoroase și bogate în nutrienți pentru agricultură și viticultură. Aruncate la groapa de gunoi, ele își pierd definitiv valoarea și poluează masiv.
Proiectul pilot se va desfășura în localitățile Slănic Moldova, Cireșoaia și Cerdac și face parte din programul de compostare „Slănic compostează” propus de Asociația de Artă In Context Slănic Moldova, alături de Primăria Slănic Moldova, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău și compania Biodeck.
Scopurile proiectului sunt atât de informare (informarea locuitorilor 1. de la blocurile din oraș, 2. din satele învecinate, 3. agenții economici), cât și de acțiune concretă (distribuirea de saci biodegradabili locuitorilor din blocuri și restaurantelor stațiunii, colectarea separată a deșeurilor compostabile).
Asociația de Artă În Context Slănic Moldova își propune ca împreună cu partenerii săi să promoveze activitățile de compostare și să coordoneze echipele de voluntari care vor distribui sacii biodegradabili și compostabili locuitorilor din stațiune.
Primăria Slănic Moldova va veni în completarea procesului de colectare a deșeurilor prin amplasarea de containere dedicate și transportul acestora către stația de compostare, în timp ce Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău va distribui materiale informative despre importanța compostării.
Biodeck, partenerul de sustenabilitate al proiectului, va furniza saci biodegradabili și compostabili pentru colectarea materiei organice.
Nevoia de a composta deșeurile biodegradabile din zonele rurale ale Slănicului a fost identificată cu ani în urmă, atunci când au fost distribuite echipamente de compostare pentru gospodăriile din zonă.
Totuși, acestea nu sunt folosite pentru compostare, în principal din lipsa de informare și înțelegere a problematicii.
Proiectul „Slănic compostează” va susține logistic și informațional atât reactivarea unităților de compostare individuală din gospodării, precum și dirijarea unei cantități importante de biodeșeuri produse de locuitorii Slănicului către stația de compostare din Onești.
Despre proiectul „Slănic compostează”
În fiecare vineri a lunii august (9,16, 23, 30 august), voluntarii Asociației În Context vor distribui saci biodegradabili locuitorilor din stațiune și celor zece restaurante din Slănic. Pe 9 august a avut loc, alături de distribuirea sacilor, și o campanie de informare pentru locuitori.
În primele 2 săptămâni ale implementării, pubelele vor fi supravegheate pentru asigurarea separării corecte a deșeurilor. În luna septembrie se vor distribui sacii biodegradabili de 2 ori pe lună, iar în luna octombrie o dată pe lună.
În perioada septembrie - octombrie vor avea loc, în fiecare săptămână, câte o activitate de informare pentru locuitorii din satele Cireșoaia și Cerdac cu privire la echipamentele de compostare existente în gospodării, în vederea utilizarii lor și a compostării la domiciliu.
Asociatia In Context Slănic Moldova este de trei ani gazda programului de artă contemporană In Context, inițiat și coordonat de artista Alina Georgiana Teodorescu, născuta aici.
Structurat pe teme legate de natură, ecologie, sustenabilitate și acțiune colectivă, programul cuprinde o rezidență internațională de creație și un festival de muzică experimentală, scopul acestora fiind de a revitaliza potențialul turistic al regiunii și de a redinamiza social și cultural comunitățile locale, afectate puternic de migrația economică.
Desfășurată între 9 august – 9 septembrie, rezidența de anul acesta are ca invitați artiști din Islanda și România, care vor lucra împreună pe tema “Compost” – o metaforă sugerând potențialul artei de a transforma stațiunea Slănic într-un teren fertil pentru noi forme de cunoaștere și, în același timp, un apel concret la acțiune pentru reducerea producției de deșeuri și reciclarea lor prin proiectul “Slănic reciclează”.
Mai multe detalii: www.incontext.art