Cine ajută planeta mai mult, vegetarienii sau reciclarea?

12 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cine ajută planeta mai mult, vegetarienii sau reciclarea?

Dacă eşti genul care reciclează sau foloseşte apă rece pentru a salva planeta, avem noutăţi pentru tine. Noi studii arată că cel mai bun mod de a reduce amprenta de carbon nu e recomandat de guverne şi nici nu se găseşte în manuale. 

Pe măsură ce lumea se străduieşte să limiteze pe viitor încălzirea globală sub 2°C, acum este momentul ca fiecare să se implice în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai repede cu putinţă. Principalele responsabilităţi revin guvernelor şi industriei de combustibili fosili, dar reformele acestora se vor întinde pe decenii, relatează sciencealert.com.

Chiar şi la nivel individual, acţiunile noastre au impact asupra mediului. Ne putem schimba obiceiurile relativ repede, iar acestea se pot răspândi rapid în societate ca un comportament larg acceptat. 

Pornind de la această idee, doi cercetători de la Lund University din Suedia  şi de la University of British Columbia din Canada şi-au propus să analizeze un ansamblu de alegeri de stil de viaţă pentru a le identifica pe cele cu cel mai mare potenţial de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Ei au căutat în 39 de studii, rapoarte guvernamentale şi instrumente online pentru a alege acel stil de viaţă care promovează reducerea amprentei de carbon. Apoi, au estimat cât impact au cu adevărat aceste acţiuni dacă trăieşti într-o societate dezvoltată. 

Conform analizei celor doi, primele patru lucruri care au cel mai mare impact asupra emisiilor personale sunt: renunţaţi la maşină, evitaţi călătoriile cu avionul, treceţi la dieta vegetariană şi cea mai radicală, faceţi mai puţini copii. 

Astfel, a nu avea o mașină previne emiterea echivalentului a 2,4 tone de dioxid de carbon (CO2) pe an, în timp ce o alimentație fără carne permite scăderea emisiilor de CO2 cu 0,8 tone anual. Evitarea călătoriei cu avionul ar reduce emisiile cu 1,6 tone de CO2 pe călătorie, iar a avea cu un copil mai puțin diminuează emisiile de CO2 cu 58,6 tone pe an.

Aceste schimbări ale stilului de viaţă au un potenţial mult mai mare de a reduce amprenta personală de carbon decât reciclarea sau renunţarea la becurile incandescente în favoarea celor ecologice. 

În timp ce există o oarecare incertitudine despre adevăratul impact al renunţării la consumul de carne, se pare că în termeni relativi, vegetarienii ajută planeta un pic mai mult. 

Datele echipei de cercetători arată că dacă nu am mai consuma carne un an, amprenta noastră individuală de carbon ar scădea cu 820 kilograme de CO2, ceea ce reprezintă o măsură în medie de patru ori mai eficientă decât reciclarea. 

De asemenea, studiul a constatat că manualele destinate adolescenților și materialele guvernamentale nu susțin, de fapt, aceste acțiuni cu impact mai mare, promovând mai degrabă alegeri paralele cum ar fi renunţarea la pungile de plastic.

Bazându-se pe această analiză, cercetătorii susţin că e timpul să se renunţe la această abordare şi recomandă acţiunile cu cel mai mare impact din punct de vedere al protecţiei mediului.

"Schimbările radicale de comportament sunt posibile. Există dovezi că generaţia mai tânără este dornică să se îndepărteze de actualul stil de viaţă într-un mod relevant pentru mediul înconjurător", afrirmă echipa de cercetători în studiu.  

Ei admit însă că acţiunile care au impactul cel mai mare sunt alegeri "politice nepopulare". Desigur, nu este posibil ca toți să devenim vegani care călătoresc doar pe jos. Dar aceste date noi sunt, cu siguranță, teme de gândire, mai ales că ne confruntăm cu realitatea generațiilor viitoare care își trăiesc viețile pe o planetă inevitabil mai fierbinte.

Studiul a fost publicat în Environmental Research Letters.

Alte stiri din Life style

Ultima oră