Mâine începe UNDERCLOUD !

21 Aug 2017 | scris de Alex Revenco
Mâine începe UNDERCLOUD !

La ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD vor fi prezentate publicului bucureștean peste 40 de spectacole românești, invitate sau în competiție, producții străine, spectacole–lectură și conferințe.

În cele zece zile de festival, între 22 și 31 august 2017, pasionații de teatru vor avea bucuria întâlnirii cu creatorii acestuia, dar și cu personalități ale lumii artistice românești. Festivalul este găzduit de ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului București. În 22 august, ziua în care festivalul se deschide cu producția Institutului Grotowski, Ultima bandă a lui Krapp, regizorul acestuia, Jaroslaw Fret, va fi provocat la o discuție despre Teatrul independent vs. teatru sărac, de către criticul Octavian Saiu. Grotowski în secolul XXI va fi tema dialogului, Jaroslaw Fret fiind regizor și actor, dar și directorul Institutului Grotowski din Polonia.

La 50 de ani de carieră, Alexa Visarion își face debutul în teatrul independent din România cu un text montat în premieră în țara noastră: Hughie de Eugene O’Neill. Spectacolul, producție UNTEATRU, va fi prezentat în festival în 27 august și va fi urmat de un dialog cu Alexa Visarion Despre viață și teatru, în ce ordine vreți.

Importanța dansului în societate, impactul social al acestuia, sunt temele discuției la care vor participa perfomerii companiei israeliene MASH și Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Make dance not war. Impactul dansului în comunitate este numele întâlnirii ce va avea loc în 28 august, imediat după spectacolul ANI-MA, produs de MASH – o entitate culturală devenită simbol pentru mișcarea artistică independentă din Ierusalim.

Două evenimente speciale îl vor avea în prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul Pascal Bruckner: Crăciunul președintelui ce a avut lectura în premieră mondială anul trecut în festival, se va juca pentru prima dată, în prezența autorului. Datorită cererii mari de bilete, spectacolul va avea două reprezentații, în 30 august. Din distribuție fac parte actorii Claudiu Bleonț, Marian Râlea, Vlad Logigan, Vlad Bîrzanu și Iulia Lazăr.

Conform tradiției, și în ediția aniversară, UNDERCLOUD va găzdui spectacole-lectură cu invitați speciali: același Pascal Bruckner a ales să își lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou în premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian și care îi are în distribuție pe Maia Morgenstern și Vlad Logigan.

Spectacolul-lectură după romanul lui Frederic Beigbeder, Oona & Salinger, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian, va avea premiera în festival, în prezența autorului. Alături de Carla Maria Teaha și Șeban Pavlu, invitat special în distribuție este actorul George Mihăiță. De altfel, scriitorul francez va participa și la reprezentația cu numărul 700 a spectacolului Dragostea durează 3 ani, regizat de Chris Simion-Mercurian, după romanul său omonim.

Ediția aniversară UNDERCLOUD prezintă 16 spectacole în competiție, realizate de către cei mai tineri și mai talentați artiști independenți, dar și o serie de spectacole invitate, montări cu notorietate în teatrul românesc.

Prima producție Grivița 53, un proiect de sustinere in campania G53 Primul teatru construit împreună, spectacolul A.A.A., scris si regizat de Chris Simion-Mercurian, este prezent în festival în 30 august.

În aceeași zi, Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice ne propune fascinanta întâlnire cu o mare artistă a teatrului românesc, Oana Pellea. Singura producție a unei instituții de stat, invitată în festival, se va juca în noua sală Gloria (strada Bucovina, nr. 6) a Teatrului Metropolis, producătorul spectacolului.

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2017 pe www.undercloud.ro

Biletele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilele ARCUB, între orele 14.00-20.00 și  online prin mystage sau eventbook. Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank:  la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB -Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Alte stiri din Teatru

Ultima oră