Vreţi să ştiţi cum arată trecutul? Priviţi bolta înstelată a cerului...

02 Sep 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Vreţi să ştiţi cum arată trecutul? Priviţi bolta înstelată a cerului...

Ne fascinează trecutul:cum arăta oare? Am vrea să ştim totul dar Universul, atat de straniu,ne pune la dispoziţie istoria trecutului şi mai putin cea a prezentului. Când ne uitam la bolta înstelată vedem trecutul.Nimic din prezent. Lumina care vine de la corpurile cereşti ne ajută sa vedem cum arătau stelele cu sute mii de ani în urma. Iar telescopele ne duc şi mai departe, cu milioane de ani în urmă. Ştim cum arătau dar nu ştim cum sunt acum Poate au şi disparut.

Poate o supenova uriaşa le-a facut pulbere. Iar imaginea dezastrului călătoreşte de o mie de ani şi va mai trece înca o mie de ani până va ajunge la noi. Nimic nu mai e ceea ce pare a fi acum. Daca ne-am afla în centrul Căii Lactee şi am privi cu un telescop Pamantul am percepe lumina reflectată de planeta noastra acum 30.000 de ani-atât e distanţa din sistemul nostru solar pâna acolo.

E ca într-un labirint în care trecutul ascunde prezentul ,un puzzle în care nu ştii care parte se potriveşte cu alta. Nu există prezent? Carl Sagan dă un exemplu elocvent:dacă ne aflam într-o cameră iar în colţul celălat, la trei metri distanţa, se află o persoana noi o vedem exact cum arăta cu o milionime de secunda în urma si nu cum este acum.

Lumina pe care o reflectă persoana respectivă nu ajunge la noi instantaneu ci numai după ce parcurge distanta care ne separa . Aşa că o vedem în trecut. Evident că această diferenţa e prea mică pentru ca omul să o perceapă dar la scara Universului lucrurile se schimbă.

Carl Sagan dă exemplul galaxiei spiralate M-31 aflată in constelaţia Andromedei. M-31 se află la o distanţa de 2 milioane de ani lumina-atunci omul nici măcar nu apăruse pe Pământ. Dar dacă am privi acum din aceasta galaxie Pamantul l-am vedea ce lumină reflecta acum doua milioane de ani. Şi nimic nu ne împiedică să credem că o tehnologie construită de o civilizaţie avansată ar permite obervarea in amanunt a Terrei de acum 2 milioane de ani.

Legile ascunse ale Universului, magice pentru inteligenţa umana de acum, ne-ar putea permite să speculăm şi această ipoteza.

Iar dacă percem acum lumina emisa de quasari aflaţi la 8-10 miliarde de ani lumina-şi reuşim acest lucru prin obervatoare astronomice avansate-percepem o imagine care vine dintr-o perioada în care Pamntul nici nu exista-iar sistemul solar era o “supă” galactica de praf cosmic si radiaţii .

De aceea putem spune că trăim într-un Univers ciudat:vedem trecutul dar prezentul ne este inaccesibil.

Exact invers de cum suntem obişnuiţi din viaţa de pe Terra.

Şi indiferent de formele de viaţă care populează Universul legile fizicii-aici,viteza maximă de de deplasare este cea a luminii-ele vor rămâne sechestrate într-un colţ de galaxie şi vor privi pe pe bolta înstelată a Universului doar trecutul. Ce a fost şi nu ce e acum...

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră