Un nou studiu arată că un aditiv folosit frecvent la fabricarea acadelelor, biscuiţilor, gumei de mestecat şi a unor sosuri este responsabil de apariţia formelor incipiente de cancer, relatează stuff.co.nz.
Dioxidul de titan sau E171 este folosit în industria alimentară pentru a albi şi a da strălucire, dar şi în alte produse de consum cum ar fi cremele de protecţie solară şi cosmeticele, printre care şi pasta de dinţi.
Nanoparticulele de dioxid de titan şi alţi aditivi interacţionează cu sistemul imunitar şi afectează celulele, impactul asupra acestora fiind încă un subiect de dezbatere.
Un studiu realizat de Institutul naţional pentru cercetări agricole din Franţa, publicat recent în revista Nature, arată însă pentru prima dată că nanoparticulele de dioxid de titan sunt absorbite în intestin şi intră în sânge după ce sunt ingerate.
Cercetătorii au expus şoarecii la doze orale regulate de dioxid de titaniu, timp de 100 de zile, cantităţi ce reflectă aportul uman al acestui aditiv prin consumul de alimente.
Rezultatele arată că, la 40% dintre animale, ingerarea regulată a acestor nanoparticule a dus la apariţia unui proces de carcinogeneză non-malignă, proces prin care celulele normale se transformă în celule canceroase.
Aceste concluzii ale studiului au fost transmise imediat ministerelor franceze de Economie, Sănătate şi Agricultură pentru a sesiza Agenţia Naţională de Sănătate Publică, Mediu şi Muncă, cu scopul de a stabili până la sfârşitul lunii martie riscurile de sănătate la care sunt supuşi consumatorii.
Un test realizat grupul de mediu Prietenii Pământului în 2015 a găsit nanoparticule de dioxid de titan și siliciu (care împiedică aglutinarea) în 14 produse populare, inclusiv bomboane de ciocolată acoperite cu zahăr, sos alb și sos pentru salată.