Cercetătorii au identificat numeroşi compuşi naturali care au calitatea de a înfometa şi de a reduce tumorile canceroase de prostată. Compuşii din turmeric, strugurii roşii şi coaja de măr au cel mai puternic efect, mai ales când sunt combinate, conform unui studiu, scrie medicalnewstoday.com.
Coautorul studiului, Stefano Tiziani, de la Universitatea Texas din Austin, şi colegii săi au prezentat concluziile studiului în Precision Oncology. După cancerul de piele, cancerul de prostată este cel mai des întâlnit la bărbaţii din SUA. Conform American Cancer Society, anul acesta vor fi diagnosticate 161.360 de noi cazuri şi aproximativ 26.730 bărbaţi vor muri din cauza bolii.
Studii anterioare au identificat un număr de compuşi, din anumite plante, care au potenţialul de a reduce riscul de cancer de prostată. În cazul acestui ultim studiu, Tiziani şi colegii săi au folosit o tehnică nouă de scanare pentru a testa 142 de compuşi naturali, cu scopul de a identifica pe cei care sunt cei mai eficienţi în stoparea creşterii celulor canceroase de prostată.
Aceşti compuşi au fost testaţi pe celule canceroase recoltate de la oameni şi de la şoareci, individuale sau în combinaţie. Echipa de cercetători a identificat trei compuşi care au fost cei mai eficienţi în stoparea dezvoltării cancerului de prostată. Este vorba despre curcumin, un compus galben din turmeric, acidul ursolic, din coaja de măr, şi resveratolul, din strugurii roşii şi fructe de pădure.
Cercetătorii au descoperit că acidul ursolic, combinat cu resveratolul sau curcumina, previne aportul de glutamine al celulelor canceroase, ceea ce a stopat creşterea tumorii la şoareci. Glutamina este un aminoacid de care tumorile de prostată au nevoie pentru a se dezvolta, astfel că, împiedicând aportul acesteia, celulele canceroase sunt înfometate până mor.
În plus, acidul ursolic, curcumina şi resveratrolul sunt compuşi naturali care nu au efecte toxice la şoareci. Conform cercetătorilor, în acest studiu, fiecare dintre cei trei compuşi au avut concentraţii mai mari decât ca atunci când ar proveni din alimentaţia zilnică.Cu toate acestea, echipa de cercetători crede că aceste concluzii dau speranţe pentru realizarea unei strategii naturale de prevenire şi tratare a cancerului de prostată.
"Aceşti nutrienţi au proprietăţi anticancer şi sunt disponibile. Trebuie doar să creştem concentraţia peste nivelul existent într-o dietă sănătoasă pentru a avea efect asupra celulor canceroase", a declarat Stefano Tiziani.