La sfârşitul studiului, Elias şi echipa sa au avut, însă, o idee. De ce n-ar întreba participanţii şi despre ce mănâncă? Dietele, până la urmă, arată cum sunt afectaţi alţi factori pe care cercetătorii îi monitorizau deja. În plus, aveau la dispoziţie un lot mare de subiecţi, o ocazie perfectă pentru a afla mai multe despre deciziile pe care le iau oamenii în legătură cu alimentele pe care le consumă.
Cercetătorii au adăugat un nou chestionar, adunând fel de fel de informaţii despre obiceiurile alimentare ale subiecţilor, timp de 5 ani. “Am aflat că oamenii care mănâncă ciocolată cel puţin o dată pe săptămână au performanţe cognitive mai mari”, a spus Elias.
Rezultatele, cuprinse într-un nou studiu publicat luna trecută, se datorează interesului manifestat de nutriţionistul Georgina Crichton, care a condus studiul, cercetător la Univeritatea South Australia. Alte studii anterioare arătau cum consumul de ciocolată este corelat cu mai multe beneficii pentru sănătate, dar numai câteva dintre ele au cercetat şi efectul acesteia asupra creierului şi comportamentului.
“Studiul nostru arată categoric că prin consumul de ciocolată se îmbunătăţesc abilităţile cognitive", a spus Elias.
De ce anume, nutriţionistul Crichton nu poate spune cu exactitate. Nici doctorul Elias, care a recunoscut că el se aştepta să fie invers, dat fiiind conţinutul de zahăr al batoanelor de ciocolată. Dar cei doi au câteva explicaţii. Ştiu, de exemplu, că nutrienţi precum flavanolii de cacao par să aibă un efect pozitiv asupra creierului uman. În 2014, un studiu a ajuns la concluzia că aceştia ameliorează anumite disfuncţii cognitive provocate de înaintarea în vârstă.
Între timp, un studiu din 2011 a descoperit că au un efect pozitiv asupra proceselor psihologice. Explicaţia e că, prin consumul acestor nutrienţi, creşte afluxul de sânge către creier care duce la îmbunătăţirea mai multor funcţii crerebrale. De asemenea, ciocolata conţine methylxantine, un compus vegetal care întăreşte mai multe funcţii ale organismului, printre care şi capacitatea de concentrare.
Mai multe studii au confirmat acest lucru, inclusiv unul din 2004 şi altul din 2005. Dar mesajul este că nu trebuie să ne grăbim să ne îmbuibăm cu ciocolata magică. “Ce putem spune în acest moment e că puteţi mânca mici cantităţi de ciocolată fără a vă simţi vinovaţi, dacă nu o puteţi înlocui cu altceva, pentru a avea o dietă echilibrată, sănătoasă”, a spus Elias.
În plus, cercetarea nu s-a încheiat. “Nu am analizat separat ciocolata neagră şi ciocolata albă”, a precizat Elias. “Ceea ce ne-ar putea spune mai multe despre ceea ce se întâmplă. De asemenea, analizăm doar persoanele care mănănca rar sau deloc ciocolată versus o dată sau de mai multe ori pe săptămână. Chiar mi-ar plăcea să văd ce se întâmplă cu cei care mănâncă tone de ciocolată...", a conchis Elias.