Semnale radio lungi care emană de la o sursă neidentificată din spațiu au fost captate în mod regulat cel puțin din 1988. O descoperire care contravin modeleor științifice, scrie BFMTV
O sursă necunoscută din spațiu a trimis semnale radio lungi către Pământ de cel puțin 35 de ani, spun oamenii de știință într-un articol publicat miercuri în prestigioasa jurnală științifică Nature. Caracteristicile acestor semnale nu corespund cu niciunul dintre modelele explicative dezvoltate până în prezent de oamenii de știință.
Semnale deosebit de lungi
Această sursă a fost identificată recent, dar analizele de arhivă au arătat că semnale de același tip, cu o durată de până la 21 de minute la intensitate diferită, au fost captate în mod regulat începând cu cel puțin 1988.
Ele ar putea fi comparate cu semnalele emanate de la pulsari sau cu „rafale radio rapide”, dar aceste surse emit de obicei unde radio care durează între câteva milisecunde și câteva secunde.
Pulsarii sunt stele neutronice care se rotesc pe axa lor cu viteză foarte mare, emitând unde radio prin această mișcare. „Rafale” radio corespund anomaliilor citirilor de frecvență radio din spațiu. În ambele cazuri, emisiile care au durat câteva minute nu au fost niciodată înregistrate.
Dacă obiectul care emite este un pulsar, atunci ar ieși din modelele acceptate până acum de comunitatea științifică, comportându-se chiar într-un mod pe care experții îl credeau până acum imposibil.
Astrofizicienii care lucrează la aceste date evocă și ipoteza unei stele de tip „pitică albă” sau a unui „magnetar”, o stea al cărei câmp magnetic este deosebit de puternic. Emisiile pe care acest tip de obiect le transmite de obicei sunt însă diferite de semnalele identificate recent.