Biologul australian și contestatarul științelor climatice Jennifer Marohasy și omul de știință John Abbot au publicat un studiu privind schimbările climatice în revista GeoResJ, relatează sciencealert.com.
Rezultatele studiului, care foloseşte tehnologia rețelei neuronale, arată că schimbările climatice care au loc în prezent sunt aproape complet naturale.
Majoritatea oamenilor de știință din întreaga lume au ajuns la un consens privind încălzirea globală - s-a întâmplat și se întâmplă pentru că activitatea umană a produs şi eliberat în atmosferă foarte mult CO2.
Numai că Marohahy și Abbot susțin că acest consens este construit pe o bază greşită, stabilită cu aproape un secol în urmă, când cercetările despre potențialul de absorbție a dioxidului de carbon erau abia la început.
În plus, aceştia sugerează că s-au făcut atât de puține studii de atunci, aplicând principiile la nivel global, încât este imposibil să se demonstreze că dioxidul de carbon are capacitatea de a influența temperatura în întreaga lume.
Din acest motiv, ei au cules date din studiile anterioare care au oferit ca mijloc de citire a temperaturii din ultimii 2000 de ani, inelele de arbori, miezurile de corali, etc.
Ei au introdus datele respective într-o rețea neuronală utilizată de Abbot pentru a prezice modelele de precipitații în Australia în ultimii ani. Rețeaua funcționează prin analizarea tiparelor și interpretării lor în situații date - în acest caz, modele de temperatură globală pe parcursul a 2000 de ani, și apoi oferă previziuni.
Conform cercetătorilor, computerul prezice temperaturile crescand în aproximativ acelaşi mod în care cresc în lumea reală - în absenţa dioxidului de carbon adăugat - ceea ce sugerează că dioxidul de carbon nu este cauza.
De asemenea, ei au arătat că a existat un timp cunoscut ca Perioada caldă medievală între 986 şi 1234, când temperaturile erau aproximativ egale cu cele de azi.
Acest lucru, spun cercetătorii, oferă dovezi că planeta s-ar fi încălzit până la temperaturile din prezent, indiferent dacă oamenii ar fi eliberat dioxid de carbon în atmosferă sau nu.
Ei au mai arătat, de asemenea, că mediile globale de temperatură scad după 1980, ceea ce coincide cu încetinirea observată de alți cercetători, dar care nu au fost explicată pe deplin. Ceea cd sugerează că încălzirea pe care o trăim acum este în cea mai mare parte naturală și că, probabil, va scădea așa cum s-a întâmplat şi în trecut.