Un mesaj misterios, vechi de 2000 de ani, a fost descoperit într-o grotă din Ierusalim

08 Aug 2015
Un mesaj misterios, vechi de 2000 de ani, a fost descoperit într-o grotă din Ierusalim
Un mesaj codificat din primul secol al erei noaste a fost recent descoperit într-o grotă din Ierusalim, care adăpostea la vremea respectivă o baie de ritual. Deocamdată, semnificaţia acestor inscripţii rămâne un mister. Autoritatea pentru antichităţi din Israel a anunţat, miercurea trecută, descoperirea unui misterios mesaj codificat, într-o grotă subterană din Ierusalim. Potrivit arheologilor, grota adăpostea o baie de ritual evreiesc al îmbăierii, mikveh. Vestigiile au fost găsite în cartierul Arnona, în timpul unor căutări arheologice, înainte de construirea unei şcoli maternale. Primele cercetări indică faptul că inscripţiile au o vechime de peste 2000 de ani şi că ar data din epoca celui de-al doilea templu, ce corespunde unei perioade de aproape 600 de ani, de la primul secol al erei noastre : între anii 530 î.C. şi anul 70 după primul război iudeo-roman.

 Cuvinte şi simboluri

Pe pereţii băii de ritual, arheologii au găsit picturi şi inscripţii. Potrivit acestora, simbolurile au fost gravate sau desenate cu nămol sau funingine. Cuvintele vizibile sunt în aramaică, scrise cu litere ebraice, considerată o practică obişnuită la vremea respectivă.

Pentru Alexander Wiegmann, directorul de cercetare arheologică, este o descoperire pe care o califică « foarte importantă » şi « incitantă ». O asemenea concentrare de inscripţii şi simboluri din perioada celui de-al doilea templu pe un sit arheologic, într-o asemenea stare de conservare este rară şi unică, se precizează într-un comunicat. Printre simbolurile care ornează pereţii, arheologii au desluşit o barcă, un palmier şi alte specii de plante. O altă imagine, care a atras atenţia în mod special, reprezintă o menora, candelabrul cu şapte braţe, simbol al poporului evreu.

 Mistere nedesluşite

Dacă natura desenului a fost confirmată, totuşi, în epoca respectivă nu era un obicei reprezentarea acestor obiecte sacre şi prezenţa unui asemenea simbol este cu totul neobişnuită. « În acest stadiu al cercetării, inscripţiile sunt un mister » ce trebuie descoperit, spun arheologii. Potrivit acestora, inscripţiile par să indice nume, în timp ce simbolurile par să fie elemente comune artelor vizuale proprii perioadei celui de-al doilea templu. Sunt întrebări legate de persoana sau persoanele reprezentate, de mesajul spiritual sau religios care s-a dorit a fi transmis care îşi aşteaptă răspunsurile.

Picturile murale au fost scoase şi transferate în laboratoare de conservare pentru a fi supuse unor analize complexe, mai precizează site-ul Gentside.   

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră