Cercetătorii de la Institutul Roslin al Universității din Edinburgh au modificat genetic găini, pentru a putea produce proteine umane în ouăle lor.
Oamenii de știință scoțieni susţin că găinile modificate genetic sunt o variantă ieftină de producere a medicamentelor pe bază de proteine, scrie BBC.
Echipa a modificat genomul unor găini pentru ca ouăle lor să conțină mari cantități de proteine de calitate superioară.
Potrivit cercetătorilor, doar trei ouă conțin o cantitate semnificativă din punct de vedere clinic.
Inițial, proteinele vor fi utilizate în cercetare, dar teste de laborator au arătat deja că funcționează cel puțin la fel de bine precum medicamente echivalente.
Terapii bazate pe proteine, precum tratamentele pentru cancer Herceptin sau Avastin pot fi eficiente, atunci când medicația tradițională dă greș, dar ele sunt foarte scumpe.
Noua cercetare aduce speranța că se poate obține un proces de producție mai ieftin.
Cercetătorii sugerează că ar putea apărea noi posibilităţi ca aceste medicamente să poată fi folosite pe oameni pentru tratarea unor forme de cancer şi în afecțiuni ale țesuturilor.
Ouăle obţinute de la aceste găini modificate genetic sunt deja folosite pentru cultivarea unor tulpini de viruşi pentru vaccinuri, însă cercetătorii au descoperit că pot modifica genetic găini pentru ca acestea să producă în ouă proteine umane, la costuri de zece ori mai mici decât se obţin medicamentele prin actuala tehnologie sintetică.
Albușul de ou este cel care conține comoara: o mare cantitate de proteine importante din punct de vedere medical. Aceste proteine sunt foarte, foarte scumpe de produs, pentru că nu pot fi sintetizate în laborator.
Păsările nu sunt afectate de prezența proteinelor umane în sistemul lor. Faptul că trăiesc în condiții mai bune decât cele din fermele de păsări face ca ele să producă ouă normal.
Reglementările UE în privința organismelor modificate genetic în domeniul alimentar fac ca atât păsările, cât și ouăle lor să nu ajungă în farfuriile consumatorilor. Dar ele ar putea fi pionierii producerii unor medicamente mai eficiente și mai ieftine, scrie BBC.