Incantaţia mistică "Abracadabra!", prin care iepuri sau porumbei sunt scoşi din palărie, este cunoscută tuturor, dar puţini ştiu că acest cuvânt nu s-a născut pe scenă, ci din bătălia cu una dintre marile maladii ale omenirii, relatează gizmond.co.uk.
Roma Antică a fost devastată de malarie, boală pe care unii o suspectează ca fiind şi cauza prăbuşirii Imperiului Roman. Dovezile arată, însă, că la romani răspândirea malariei nu are legătură cu pişcătura de ţânţar. Cuvântul malarie provine din ceea ce în italiană înseamnă aer rău, de proastă calitate. Majoritatea romanilor priveau malaria ca fiind magică sau religioasă, opera unui demon. Malaria este menţionată mult mai frecvent în textele de magie din Grecia şi Roma Antică decât alte boli. În mitologia romană există chiar o zeitate care proteja oamenii împotriva malariei, Febris.
Ceea ce ne duce la Abracadabra. Prima menţiune despre malarie apare în secolul al III-lea, în textele medicului roman, Quintus Serenus Sammonicus. În singura sa lucrare care a supravieţuit timpului, Liber Medicinalis, el prezintă un tratament pentru malarie. Instrucţiunile lui Serenus spun că aceia care vor să se vindece trebuie să scrie cuvântul ‘Abracadabra’ pe o bucată de hîrtie, după care îl repetă de mai multe ori dedesubt, intercalând literele sub cele de deasupra, în coloană, şi eliminând de fiecare dată litera de la sfârşit, până când rămâne o singură literă.
După aceea, cei năpăstuiţi de boală trebuia să ruleze hârtia, să o înfăşoare într-o pânză şi să o poarte la gât ca talisman timp de 9 zile. Apoi, trebuia să o arunce peste umăr într-un râu care curgea către răsărit.
Talismanul era menit să creeze un scut de protecţie împotriva aerului rău şi a febrei care păreau a avea legătură cu mlaştinile. Dacă acest talisman nu funcţiona, atunci bolnavii erau sfătuiţi de Serenus să se ungă mereu cu grăsime de leu pe tot corpul.
Mai sunt încă dezbateri privind originea cuvântului Abracadabra. Unii spun că provine din ebraică “Ab, ruach, dabar” (“Tată, spirit sfânt, cuvânt ”) sau “Abrai seda brai” (“afară, spirit rău, afară).
Abracadabra a început să fie folosit ca remediu şi în secolul al XVII-lea. În cartea sa, “Journal of a Plague Year,” Daniel Defoe scria că londonezii, care puneau pe uşă un afiş cu acest cuvânt, erau protejaţi de boală.
Ştiinţa poate demonstra însă că malaria nu este un cuvânt magic. În 1898, oamenii de ştiinţă au demonstrat că, de fapt, malaria este transmisă de ţânţari şi că va deveni pentru oameni una dintre cele mai mortale boli din istorie.
În 2015, malaria a ucis aproape jumătate de milion de persoane. Cu medicamente, vaccinuri şi spray-uri ineficiente în limitarea răspândirii bolii, unii cercetători îşi pun speranţa eradicării bolii prin inginerie genetică.