Bacteria Escherichia coli, al cărei nume este asociat cu valuri de epidemii ucigașe pe tot globul, ar putea servi la producerea de carburanți verzi de bună calitate. De fapt, folosirea bacteriei E.coli pentru fabricarea de biocarburant nu este tocmai o noutate.
De mai mulți ani, echipe de cercetători se ocupă de studierea acestui microorganism intestinal foarte comun, care are ca proprietate, printre altele, modificarea genetică facilă, pentru a produce agrocarburanți de generația a doua – adică cei care utilizează materii organice care nu pot servi pentru alimentare.
Universitatea Berkeley din California a reușit, adăugând cromozomi și gene în ADN-ul bacteriei, să o facă să secrete biodiesel din celule. Această tehnică prezintă avantajul că nu trebuie să se recurgă la procedee chimice și în special se poate evita adăugarea de acizi grași, pe care le necesita până acum fabricarea de biodiesel din bacterii.
Plus că se evită și spargerea celulelor pentru extragerea dieselului, astfel se realizează economii pe parcursul fabricării de carburant. În ciuda tuturor acestor speranțe, randamentul bacteriilor rămâne, deocamdată, insuficient pentru asigurarea lansării pe piață a agrocarburanților.