Contraceptivele oferă protecţie împotriva mai multor tipuri de cancer timp de 30 de ani

22 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Contraceptivele oferă protecţie împotriva mai multor tipuri de cancer timp de 30 de ani

Femeile care au luat contraceptive în perioada fertilă prezintă un risc scăzut de cancer de intestin, ovarian sau uterin, arată un studiu realizat de Universitatea Aberdeen, relatează bt.com.

Cercetătorii au analizat riscul pentru toate tipurile de cancer la femeile care au luat pilula contraceptivă în anii lor fertili și au constatat că acestea nu sunt expuse bolii mai târziu în viaţă.

Sunt cele mai noi rezultate unui studiu pe termen lung privind efectele contraceptivelor. Studiul "Contracepţia Orală" a fost început în 1968. Ultimul studiu, condus de dr. Lisa Iversen, a cuprins 46.000 de femei, monitorizate până la 44 de ani.

"Deoarece studiile a fost derulate pe o perioadă aşa de lungă, putem să vedem care sunt efectele pe termen lung, asociate cu contraceptivele orale. Am aflat că în cazul femeilor care au folosit contraceptive orale, monitorizate până la 44 de ani, este puţin probabil să se îmbolnăvească de cancer colorectal, endometrial sau ovarian. Aşadar, beneficiile utilizării pilulelor contraceptive în perioada fertilităţii durează cel puţin 30 de ani după ce au renunţat la ele. Nu am găsit nici o dovadă privind riscul apariţiei cancerului pe măsură ce femeile îmbătrânesc. Rezultatele celui mai lung studiu din lume privind folosirea contraceptivelor orale sunt liniştitoare. Mai exact, utilizatorii pilulei nu prezintă un risc crescut de cancer în timpul vieţii, iar efectele protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer durează cel puțin 30 de ani", a spus dr. Iversen

Ultimele rezultate ale studiului au fost publicate în American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră