Aceste ghiduri diferă foarte mult din punct de vedere al conţinutului de alcool pe care trebuie să-l conţină o băutură standard, variind de la 8 grame în Islanda şi Marea Britanie la 20 de grame în Australia. În ţările cele mai conservatoare, un consum cu riscuri minime presupune 10 gr de alcool pe zi pentru femei şi 20 gr pentru bărbaţi.
Dar în Chile, o persoană poate da pe gât 56 de grame de alcoolo pe zi şi tot este considerată un băutor cu riscuri minime.
O nouă recomandare introdusă în luna ianuarie, în Marea Britanie, arată că bărbaţii şi femeile nu pot bea mai mult de 14 unităţi de alcool pe săptămână. Ghidurile anterioare stabileau un consum săptămânal de 21 de unităţi de alcool pentru bărbaţi şi 14 pentru femei.
O unitate este egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur, cantitate pe care organismul unui adult o poate metaboliza într-o oră. Ceea ce înseamnă că o unitate de băutură alcoolică este echivalentul a 250 ml de bere cu tărie 4%, 76 ml de vin cu tărie 13% sau 25 ml de votcă cu 40% tărie.
Marea Britanie s-a alăturat, astfel, altor ţări precum Australia, Portugalia şi Africa de Sud, care nu stabilesc diferenţe de sex în cazul consumului „sigur” de alcool. Alte ţări, cum ar fi SUA, stabilesc limite săptămânale diferite la consumul de alcool pentru bărbaţi şi femei.
Psihiatrul Keith Humphreys, profesor la Stanford University din SUA, coordonator al studiului, a declarat că există şanse mari ca astfel de recomandări să fie prost înţelese. "Un studiu privind efectele asupra sănătăţii ale consumului scăzut de alcool în Franţa ar putea fi înţeles greşit de cercetătorii din SUA, care folosesc definiţii diferite ale consumului sigur de alcool.
În plus, inconsistenţa ghidurilor ar putea crea scepticism în rândul opiniei publice privind acurateţea lor. Nu e posibil ca fiecare ţară să aibă dreptate, poate greşesc toate", a spus Humphreys. El a adăugat că dacă o ţară dă o definiţie a consumului sigur de alcool, probabil o altă ţară va fi de acord cu ea, dar nu din considerente ştiintifice, ci pur şi simplu o va crede pe cuvânt.
Oamenii de ştiinţă au publicat în jurnalul Addiction, definiţiile consumului standard şi riscul minim de consum din 37 de ţări.
Ei au descoperit că însăşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii are un standard diferit al consumului normal de alcool, respectiv 10 gr, care nu a fost însă acceptat de jumătate dintre ţările care au făcut obiectul studiului. De asemenea, nu există un acord general privind respectarea recomandărilor OMS, conform cărora atât femeile, cât şi bărbaţii ar trebui să se limiteze la două băuturi standard pe zi.
Prof. Humphreys a mai spus că din ce în ce mai multe ţări încearcă să ofere cetăţenilor lor ghiduri despre cine şi cât alcool ar trebui să bea. Cel puţin, ar trebui să se ştie dacă e adevărat că femeile ar bea mai puţin decât bărbaţii. Dar chiar şi acest lucru este neclar.
"Am aflat, de asemenea, că ceea ce reprezintă consumul normal de alcool în fiecare ţară e departe de standarde, în ciuda recomandărilor OMS. În multe cazuri aceste ghiduri sunt adoptate ca politici publice de sănătate şi chiar tipărite, fără să se ştie dacă cei care le citesc, le şi înţeleg şi îşi schimbă comportamentul”, a mai spus Humphreys.